image
Sursa foto: AP

Modificările la Codul Electoral, criticate dur la Bruxelles; Ce prevederi îngrijorează cel mai mult europarlamentarii

Proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral, votat în prima lectură de Parlament, provoacă îngrijorări la Bruxelles.

Europarlamentarii Siegfried Mureșan, Andrius Kubilius și Andrzej Halicki au semnat o declarație în care atrag atenția că socialiștii „grăbesc adoptarea noului proiect de lege privind modificarea Codului electoral fără dezbateri și deliberări adecvate”.

„Rămânem profund îngrijorați de faptul că noul proiect de modificare a Codului electoral este trecut superficial prin Parlament fără luarea măsurilor necesare pentru a evita subminarea proceselor electorale democratice”, se spune în declarația semnată de președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, europarlamentarul Andrius Kubilius, și vicepreședintele Euronest, europarlamentarul Andrzej Halicki.

În opinia europarlamentarilor, multe dintre amendamentele propuse nu îmbunătățesc condițiile de vot și nici nu rezolvă multe dintre problemele întâmpinate în scrutinul din 2016.

„Cele mai îngrijorătoare modificări se referă la limitarea drepturilor de vot ale cetățenilor Republicii Moldova, permițând autorităților electorale să excludă candidați din cursa electorală sau extind competențele Consiliului Audiovizualului în vederea sancționării presei. Proiectul de lege nu conține nicio prevedere care să sancționeze cumpărarea de voturi sau transportul organizat al alegătorilor care ar favoriza un anumit candidat”, spune cei trei deputați UE.

Siegfried Mureșan, Andrius Kubilius și Andrzej Halicki mai atrag atenția că cetățenii Republicii Moldova au nevoie de un Cod electoral care să corespundă standardelor democratice și angajamentelor asumate în fața partenerilor internaționali, inclusiv Uniunea Europeană.

„Parlamentul Republicii Moldova trebuie să permită o dezbatere publică și o deliberare corespunzătoare înainte de a adopta versiunea finală a Codului electoral. Este imperativ ca orice lege finală să fie în conformitate cu standardele internaționale, cu Acordul de Asociere și să respecte recomandările Comisiei de la Veneția”, se mai spune în declarație.

Precizăm că, pe 9 iulie, proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral a fost votat, în prima lectură, de Parlament. Opoziția a acuzat că proiectul ascunde mai multe prevederi menite să fraudeze alegerile prezidențiale din toamnă și a cerut consultări publice repetate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: