image
Sursa foto: Mold-street

Concesionarul Aeroportului a procurat o mașină blindată, de peste jumătate de milion de euro; Șor s-ar fi plimbat cu ea

În timp ce compania Avia Invest lua credite la dobânzi mari, aceasta acorda la rândul ei împrumuturi altor firme fără dobândă. Informația a ieșit la iveală după un raport al Curții de Conturi.

Mai mult, Avia Invest a finanțat acțiuni filantropice și a procurat un automobil blindat în valoare de peste nouă milioane de lei.

Compania „Avia Invest” SRL, care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, a ratat venituri de peste 370 de milioane de lei din cauza că a acordat în avans unor firme peste un miliard de lei. Aceste companii urmau să livreze bunuri sau să efectueze lucrări de reconstrucție la Aeroport. Mai mult, concesionarul a procurat un automobil de lux în valoare de peste jumătate de milion de euro care, în prezent, nu este utilizat, relevă auditul efectuat de Curtea de Conturi.

„Eu vreau să mă opresc la o constatare care ține de acordarea de către Avia Invest a avansurilor și împrumuturilor cu dobândă de zero procente pe un termen care, în unele cazuri, ajunge și la cinci ani. Totodată acestea, concomitent, cu contractarea împrumuturilor de către Avia Invest cu o dobândă de până la 14,5%. Eu vreau să menționez că dobânzile achitate Avia Invest, care se cifrează la zeci de milioane de lei, au fost capitalizate la investiții. Dar pentru a ne pătrunde de dimensiunea acestor acțiuni eu vreau să atrag atenția că avansurile acordate în perioada acestor ani depășesc 1,7 miliarde de lei, iar veniturile ratate se cifrează la 370 de milioane de lei. Aici se mai adaugă zeci de milioane utilizate pentru acțiuni filantropice, sponsorizări”, a declarat Andrei Munteanu, membru al Curții de Conturi.

Această problemă a fost discutată în cadrul ședințelor Comisiei de Monitorizare, iar administratorul aeroportului a fost atenționat asupra acestor lucruri, potrivit reprezentanților Agenției Proprietății Publice.

Auditorii Curții de Conturi s-au interesat despre valoarea investițiilor efectuate de către compania concesionară în condițiile în care veniturile încasate din taxa de modernizare depășesc aceste investiții.

Fostul director al Avia Invest, Petru Jardan, susține că de la concesionarea Aeroportului, la prima etapă, compania a investit 20 de milioane de euro, deși urma să investească 45 de milioane de euro.

„Atât timp cât Avia Invest a generat în acești doi ani venituri mai mari decât cele așteptate în master plan, respectiv, nu au mai fost injectați bani. Au fost utilizați bani din activitatea operațională”, a declarat Jardan.

Între timp, pe rețelele de socializare au apărut informații că mașina de jumătate de milion de euro ar fi fost folosită anterior de Ilan Șor.

mașină avia investmașină avia invest

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: