image
Sursa foto: znanija.com

Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București participă la Reuniunea Teatrelor Românești de la Chișinău

Alături de alte 17 teatre naţionale de pe ambele maluri ale Prutului, Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București va participa în luna septembrie la Reuniunea Teatrelor Naţionale de la Chişinău.

În zilele de 23 şi 24 septembrie, Teatrul Național din București se va afla în turneu la Chișinău cu spectacolele ”D-ale carnavalului”, ”Noaptea lui Helver” şi ”Casa de la ţară”, trei spectacole de marcă, recent intrate în repertoriul Naţionalului bucureştean.

În data de 23 septembrie, de la ora 19.00, pe scena mare a TNME, în comedia satirică ”D-ale carnavalului”, spectatorii sunt așteptați să descâlcească nu ițele unui clasic triunghi amoros, ci ale unui... cvintet amoros. O montare purtând semnătura inconfundabilă a regizorului Alexandru Dabija, în care îi veți recunoaște, în rolurile personajelor cu „ambîț” și „ambetate” de amor ori de gândul răzbunării, pe minunații noștri actori: Irina Movilă, Natalia Călin, Rodica Ionescu, Claudiu Bleonț, Gavril Pătru, Emilian Oprea, Ionuț Toader, Mihai Munteniță, Mihai Calotă, Ciprian Nicula. Un spectacol provocator, a cărui estetică se apropie de cea a filmului mut, care scoate la lumină cu mijloace realiste absurdul condiţiei umane. Respingând tentația carnavalului cu confetti, Alexandru Dabija propune un amețitor carusel al golului și nimicniciei.

Pe 24 septembrie, în intima Sală Studio, de la ora 17.00, este programat spectacolul ”Noaptea lui Helver” de Ingmar Villqist, o montare electrizantă, regizată de Matei Lucaci-Grünberg. Un spectacol impresionant despre puterea spiritului uman în fața cumplitelor încercări ale istoriei. O parabolă tandră, profundă și emoționantă, spusă cu umor și speranță, despre vieți mici distruse de catastrofe mari, despre deznădejde și încăpățânarea de a ține inima sus. Povestea a doi oameni care încearcă să trăiască într-o lume în care cei vulnerabili sunt anihilați. Helver, un copil în corpul unui adult, este interpretat de Andrei Huţuleac. Amalia Ciolan îi dă viaţă cu multă sensibilitate Karlei - cea care încearcă să îl îndrume prin labirintul de reguli, semne și sensuri ale unei societăți de care încearcă să-l protejeze.

Tot pe 24 septembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare, ”Casa de la ţară” de Donald Margulies, în regia lui Claudiu Goga, propune, cu umor, ironie și luciditate, o complicată poveste despre o familie de artiști. O poveste despre ce trăim atunci când trăim. Ne trăim viața? Ne trăim cariera? Ne trăim visele? Ne trăim eșecurile? O piesă despre mai multe feluri de a iubi și despre mai multe feluri de a urî, despre forța de distrugere a unui sărut și despre forța de distrugere a lipsei unui sărut. O poveste despre greutatea cuvintelor spuse și despre durerea cuvintelor nespuse, despre prețul succesului și prețul ratării, despre arta pură și arta comercială, despre demonii orgoliului și demonii pasiunii, despre părinți și copii, o poveste despre oameni.

Un regal actoricesc susţinut de actorii: Maia Morgenstern, Marius Manole, Gavril Pătru, Marius Bodochi, Raluca Aprodu, Maruca Băiașu.

comentarii: