image
Sursa foto: Getty Images

S-a descoperit primul caz de fraudă la alegerile din SUA; Un republican a votat pentru Trump în numele mamei sale moarte

Oficialii electorali americani au descoperit, într-un final, un caz de fraudă la alegerile din Statele Unite în statul Pennsylvania, însă el nu este un motiv prea mare de bucurie pentru președintele american în exercițiu – un votant republican din comitatul Delaware a votat pentru Trump în numele mamei sale decedate, relatează Business Insider, citat de Digi24.

Bruce Bartman a fost pus sub acuzare pentru fraudă electorală și sperjur după ce s-a înregistrat de trei ori ca votant, în numele său, al mamei sale și a soacrei sale, ambele decedate, pentru a vota de trei ori cu Donald Trump în Pennsylvania.

Procurorul districtual din comitatul Delaware a anunțat acuzațiile aduse împotriva sa într-un comunicat de presă emis luni. În vârstă de 70 de ani, bărbatul ar putea să fie condamnat la 19 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

„Acesta este primul și singurul caz cunoscut în care o persoană decedată votează în țara noastră, fără să luăm în considerare teoriile conspirației. Cercetarea rapidă a acestui caz arată că autoritățile vor continua să respecte legea și să cerceteze atunci când primesc dovezi clare că o fraudă a avut loc”, a declarat procurorul general din Delaware County.

Procurorii spun că, în luna august, Bartman a înregistrat pe listele electorale două persoane decedate – pe mama sa, Elizabeth Bartman și pe soacra sa, Elizabeth Weihman – ca votanți republicani. Pentru a face acest lucru, el a folosit portalul de înregistrare online al statului, care permite rezidenților să se înregistreze pe listele electorale folosindu-și permisul de conducere sau ultimele cifre ale Numărului de Securitate Socială (echivalentul CNP-ului).

El a folosit Numărul de Securitate Socială al soacrei sale, însă sistemul l-a marcat ca aparținând unei persoane decedate. Oficialii statului au trimis apoi o scrisoare adresată femeii pentru a confirma că aceasta este, într-adevăr, în viață și că poate să voteze. Bartman a completat apoi și formularul respectiv în numele femeii decedate, însă nu a mai solicitat procedura de vot în absență pentru ea.

În schimb, încercarea a funcționat în ce privește votul în numele mamei sale, el reușind să îl voteze pe Donald Trump a doua oară, în numele acesteia.

Avocatul bărbatului spune că acesta și-a recunoscut fapta și își asuma responsabilitatea pentru fapta sa – „Din cauza frustrării politice, a ales să facă o prostie pe care o regretă foarte mult”.

De când a fost declarat învins în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, Donald Trump a afirmat în nenumărate rând, în mod fals și fără dovezi, că alegerile au fost fraudate și că victoria îi aparține. De atunci, toate procesele și contestațiile sale în instanță au eșuat, inclusiv la Curtea Supremă a Statelor Unite.

Mai multe autorități americane, inclusiv Departamentul de Justiție aflat în subordinea sa directă a negat existența vreunei fraude la alegeri și a confirmat că ele au fost sigure și corecte. El și-a concediat sau forțat să demisioneze toți subalternii care au negat public că alegerile au fost câștigate de Biden. 

Joe Biden a fost confirmat ca președinte ales al SUA de Colegiul Electoral cu scorul final de 306 de voturi față de 232 ale lui Trump.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: