image
Sursa foto: Guliver/Getty Images

De astăzi se declară grevă climatică în întreaga lume: Platforma Dexonline s-a alăturat mișcării și este indisponibilă

De astăzi a început maratonul mondial de greve pentru protecţia planetei în Australlia, unde aproape o jumătate de milion de localnici au protestat în marile orașe de acolo, iar tinerii au fost în primul rând al mişcării. Platforma Dexonline, care include cele mai cunoscute dicţionare ale limbii române, se alătură grevei climatice globale declanșate vineri, fiind indisponibilă până în 21 septembrie, ora 00:00.

Demonstrații similare sunt programate în majoritatea țărilor din lume, inclusiv în România, fiind așteptați milioane de participanți la nivel global. În Statele Unite sunt programate vineri peste 800 de evenimente cu această ocazie, iar în Germania ar urma să se desfășoare peste 400 de manifestații, scrie digi24.ro.

Guliver/Getty ImagesGuliver/Getty Images

BBC prezintă live situația celor mai ample proteste pentru climă care au avut loc vreodată la nivel planetar. În Marea Britanie, manifestațiile sunt în plină desfășurare.

Greva climatică este parțial inspirată de activismul elevei suedeze Greta Thunberg, care a lansat o campanie de proteste săptămânale, intitulată „Vineri pentru Viitor”, cu scopul atragerii atenției asupra efectelor schimbărilor climatice. În vârstă de 16 ani, ea este propusă pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Zeci de mii de australieni au fost primii de pe planetă care au luat parte, vineri, la demonstrații cu ocazia grevei climatice globale, eveniment ce are loc înaintea summitului ONU privind acțiunile în domeniul climei, urmând ca acțiuni similare de protest să fie organizate în majoritatea țărilor de pe glob. Protestatarii, care militează pentru acțiuni urgente cu scopul combaterii schimbărilor climatice, s-au strâns în număr mare la Sydney, cel mai mare oraș al Australiei, dar și la Canberra, capitala țării.

Organizatorii, Global Strike 4 Climate, au anunțat că proteste similare au loc în 110 localități din Australia.

Premierul australian Scott Morrison, care se află într-o vizită în Statele Unite, a fost criticat pentru că va lipsi de la summitului ONU privind acțiunile în domeniul climei, din data de 23 septembrie, în cadrul căruia liderii lumii își vor prezenta planurile pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze de seră.

Australia riscă să fie înghițită de Ocean până la sfârșitul secolului, dacă încălzirea globală continuă și gheața de la poli continuă să se topească în acest ritm. Ţara este însă printre cei mai mari poluatori din lume, iar ecologiştii spun că autorităţile nu fac destul ca să protejeze mediului. Marea Barieră de Corali, una dintre minunile lumii, este pe cale de dispariție din cauza poluării.

Pentru salvarea planetei au intrat în grevă și copiii din Kiribati. Și ei simt pe propria piele efectul schimbărilor climatice. Statul insular, cu aproximativ 100.000 de locuitori, riscă să fie înghițit de Ocean până la sfârșitul secolului, dacă încălzirea globală va continua și gheața de la poli va continua să se topească.

Îngrijorați sunt și tinerii din Thailanda, mai ales că la începutul anului mii de localnici din Bangkok au început să tuşească foarte mult şi să scupe sânge din cauza poluării de proporţii.

Acțiuni de protest au avut loc și în Filipine, Indonezia și alte state insulare, care sunt în mod special afectate de creșterea nivelului mării, fenomen care potrivit oamenilor de știință este accelerat de schimbările climatice.

Totodată, platforma Dexonline s-a alăturat grevei climatice, iar astăzi dacă vei încerca să deschizi pagina îți va apărea următorul text: „Casa noastră arde. Pe 20 septembrie 2019 dexonline participă la greva climatică globală. Scopul grevei este să atragă atenția lumii (atât guvernelor, cât și populației) că schimbările climatice sunt o problemă reală și urgentă. Dexonline va participa la această grevă. Site-ul dexonline.ro este indisponibil până pe 21 septembrie 2019, ora 00:00”.

dexonline.rodexonline.ro

Administratorii platformei spun că participă la grevă pentru că România este una dintre țările cele mai refractare din Uniunea Europeană în ce privește cauzele, gravitatea și soluțiile problemei schimbărilor climatice.

„Într-un raport al Comisiei Europene, doar 68% dintre români consideră schimbările climatice ca fiind «o problemă serioasă», față de 74% media UE și, mai grav, în scădere cu 6% în doi ani. În același timp, de 30 de ani politica românească se împarte între hoți și cei care încearcă să pună capăt hoției. Rămâne prea puțin loc pentru platforme politice mature și conectate la realitate. Astăzi niciunul dintre partidele mari nu ia în serios schimbările climatice. Toate își trec în program cuvinte-cheie ca «mediu», «climă» sau «verde», dar legile întârzie să apară. Emisiile de CO2 ale României au crescut cu 6,8% în 2017 față de 2016, după câțiva ani de stagnare”, arată Dexonline.

Noutăţile partenerilor

comentarii: