image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

ANI, după acuzațiile că l-a scos basma curată pe șeful adjunct suspendat al PG, Ruslan Popov: „Avem 800 de file probatoriu”

Autoritatea Naţională de Integritate nu a găsit discrepanţe în declaraţiile de avere semnate de procurorul Ruslan Popov şi a dispus încetarea procedurii de control după 20 de luni de verificări. Inspectorul ANI a trecut cu vederea casa de lux a procurorului pe care nu a declarat-o până în 2015, a justificat împrumuturile din partea socrilor, iar afacerea de milioane din agricultură înregistrată pe numele tatălui său a lăsat-o pe seama Fiscului, scrie portalul Anticorupție.md. La rândul lor, cei de la ANI afirmă că au finalizat controlul pe numele lui Popov la 30 septembrie 2021 și că urma să publice astăzi un comunicat de presă privind constatările stabilite de inspectorul de integritate pe acest dosar.

Potrivit informațiilor publicate de Anticorupție.md, în perioada 2012–2020 veniturile familiei Popov depăşesc cu aproape patru milioane de lei valoarea averii.

„Inspectorul de integritate nu face nicio referinţă la casa de peste 200 de metri pătraţi a procurorului, dată în exploatare în 2006, pe care a început să o declare în 2015 la preţul de 111.753 de lei. Inspectoratul de integritate a trecut la categoria venituri împrumuturile de zeci de mii de euro luate de la socri şi a găsit relevantă justificarea lui Ruslan Popov că soacra l-a împrumutat după ce şi-a vândut averea în Ucraina şi a reuşit să-şi construiască o gospodărie şi să-şi asigure un trai decent lângă casa ginerului. Inspectorul Fetescu nu a solicitat explicaţii privind afacerea pomicolă şi a frigiderului pentru fructe, construit într-un timp record, înregistrate pe numele tatălui lui Ruslan Popov, un pensionar care a dus un trai modest, lucrând întreaga viaţă ca muncitor de rând. Inspectorul de integritate a motivat că verificarea averii tatălui procurorului nu ţine de competenţa sa, iar controlul provenienţei banilor investiţi în afacere ţine de competenţa Inspectoratului Fiscal”, scrie portalul.

De cealaltă parte, ANI a emis un comunicat în care spune: „Dat fiind faptul că informațiile despre acest act de constatare au ajuns mai devreme în public din alte surse, precizăm că inspectorul de integritate a intreprins toate acțiunile legale pe domeniul de competență în vederea stabilirii existenței unei diferente substanțiale între averea dobândită și veniturile realizate, conducându-se strict după cadrul legal existent. Mai mult, în cadrul procedurii de control inspectorul a primit și explicații din partea persoanelor care nu pot fi supuse controlului, dar au figurat în anchetele jurnalistice.”

Referitor la casa în care ar locui Ruslan Popov, ANI afirmă că imobilul a fost dat în exploatare în anul 2006, când încă nu exista un cadru legal sau o instituție de integritate.

„Fapta ce vizează îmbogătire ilicită, care ține de competenta Procuraturii, a fost inclusă în Codul Penal abia în anul 2014. Inspectorul de integritate nu poate extinde controlul pe avere și în privința persoanelor care nu se află la întreținerea acestuia, în cazul dat - părinții subiectului. Totuși, în baza bănuielor rezonabile ce s-au dedus din informațiile jurnalistice, inspectorul de integritate a remis un denunț către Serviciul Fiscal de Stat în vederea demarării unui control fiscal asupra activității gospodării țărănești administrată de către tatăl subiectului, precum și pe numele celor doi părinți ai subiectului”, precizează ANI.

„Dosarul pe avere pe numele acestui subiect conține un probatoriu de peste 800 de file. Sâmbătă, 9 octombrie 2021, instituția noastră a colaborat cu procurorii, care au venit la sediul ANI pentru a ridica materialele pe acest dosar de control”, conchide Autoritatea Națională de Integritate.

Amintim că Ruslan Popov a fost reţinut sâmbătă şi plasat în arest preventiv pentru 72 de ore. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat că Popov este urmărit penal de Procuratura Anticorupție pentru îmbogățire ilicită. Robu a mai spus că dosarul a fost pornit ca rezultat al analizei informațiilor apărute în cadrul investigațiilor jurnalistice și probelor acumulate pe caz.

Noutăţile partenerilor

comentarii: