Într-un comunicat de presă emis de instituție se spune că BERD, în calitate de acționar la Victoriabank, salută colaborarea băncii cu autoritățile moldovenești în investigarea activităților care au avut loc înainte ca Banca Transilvania să devină acționar în ianuarie 2018 și înainte ca transparența acționariatului Victoriabank să fie restabilită.

BERD își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova. „Eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei Moldovei. Fiind cel mai mare investitor instituțional din Moldova, BERD consideră că un sector bancar puternic și stabil este o precondiție a stabilității financiare și unul dintre pilonii dezvoltării și creșterii economice durabile. Conform mandatului său, BERD a jucat un rol activ în transformarea Victoriabank lansată în 2016 și rămâne acționar în cadrul instituției controlată de Banca Transilvania și BERD” se spune în comunicat.

Investitorul își exprimă încrederea că statul de drept și protecția deplină a investitorilor garantată de instituțiile de stat, reprezintă un element cheie al unui mediu de afaceri solid. „BERD rămâne hotărâtă să sprijine autoritățile Republicii Moldova în realizarea acestor obiective”, se mai spune în comunicat.

Amintim că instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a unor bunuri în valoare de 2,3 miliarde de lei ale B.C. Victoriabank. La rândul său, banca a emis o reacție în care informează că sunt deschiși pentru colaborare cu autoritățile și că sunt gata să ofere toate detaliile necesare pentru că este în interesul tuturor ca aceste lucruri să fie lămurite definitiv.