image
Sursa foto: Jurnal.md

Producătorii de mere, la limita răbdării: „Cheltuielile sunt prea mari, iar câștigurile sunt prea mici”

Mulți livădari se plâng că nu mai au puteri să înfrunte problemele existente. Cheltuielile sunt prea mari, iar câștigurile sunt prea mici, afirmă producătorii de mere. Unii dintre aceștia, din raionul Dondușeni, sunt gata să taie livada și să apuce iar drumurile străinătății. Este și cazul familiei Crudu din satul Țaul, care a muncit ani de zile peste hotare, a strâns toți banii și a sădit o livadă de mere.

CRISTINA CRUDU, producător de mere din satul Țaul, raionul Dondușeni: "Anul acesta am fost afectați de grindină, cu părere de rău și am tras nădejde că statul ne va sprijini cu un ajutor, măcar să fie prețul la suc mai mare, adică cheltuielile la un kg de mere este de doi lei. Acum punctele de colectare adună merele cu un leu și 20 de bani. Să facem un calcul, noi mergem în minus."

Condițiile meteo nefavorabile nu este singura problemă. Mai grav este cu lipsa forței de muncă, dar și a pieței de desfacere. Problema nu este de o zi sau două, ci de ani de zile. Au fost ani când a vândut totul pentru a-și acoperi creditele la bancă, spune producătorul nemulțumit.

CRISTINA CRUDU, producător de mere din satul Țaul, raionul Dondușeni: "În acei doi ani când a bătut grindina și a înghețat, am avut tractor procurat la a doua mână, am vândut tractorul și ce mai aveam în jurul casei și am achitat creditele. Banca nu te întreabă că ți-a bătut grindina sau a înghețat. Graficul e grafic, trebuie să achiți și asta e."

Femeia spune că a ajuns la capătul puterilor și că cel mai probabil va tăia livada de mere pentru că an de an din cauza cheltuielilor mari și a prețului mult prea mic al mărului, datoriile continuă să crească.

CRISTINA CRUDU, producător de mere din satul Țaul, raionul Dondușeni: "Când se scumpește benzina și motorina, nu-i în competența statului, că se scumpește gazul nu-i în competența statului, că merele nu pot să le vând, tot nu-i în competența statului. Dar, ce-i în competența statului? Care? Ce funcție îndeplinește statul? Suntem o țară agrară, știu că trebuie să sprijine agricultorii. Iată acum vreau să tai totul și nu știu ce să fac, să mă duc de aici. Nu văd sens și tragere de inimă să continui ceva mai departe."

Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Șarban, și membrii Comisiei parlamentare pentru Agricultură și Industrie Alimentară au participat miercuri la ședința comună a producătorilor de fructe, în care s-a discutat despre provocările și perspectivele de dezvoltare a sectorului pomicol din Republica Moldova. Aceștia au dat asigurări că vor rezolva problema.

PROMISIUNILE DEPUTAȚILOR: "Suntem preocupați de problematica mărului şi a prunei. Este extrem de complicat pentru agricultorii din Republica Moldova să-şi realizeze produsele pentru că 30 de ani nu a fost abordată problema corect. Urmează să identificăm problemele şi să le soluționăm cât de curând posibil, pentru ca agricultorii să poată avea mână liberă la importul diferitor soiuri productive, ca să poată concura cu ceilalți producători. Vor fi luate măsuri ca să anulăm complet birocrația şi va fi anulată orice schemă de corupție."

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii a precizat că o soluție este modificarea regulamentului de subvenționare a producătorilor și că în perioada următoare autoritățile vor iniția procedura.

Noutăţile partenerilor

comentarii: