image
Sursa foto: jurnal.md

Moratoriul propus de Platforma DA asupra legii miliardului, respins de PSRM și PD; Ministrul Finanțelor: Avem altă soluție

Proiectul privind instituirea unui moratoriu asupra legii care a pus povara miliardului furat pe umerii cetățenilor, inițiativă a fracțiunii Platforma DA, a fost respins pentru a fi discutat în cadrul comisiilor parlamentare.

„Cu excepția doamnei Bacalu (Elena Bacalu, deputat PD), toți socialiștii și democrații au votat împotriva includerii pe ordinea de zi a comisiilor proiectul legii moratoriului asupra achitării miliardelor furate din buzunarele oamenilor. Rușine! Se vede cine are interes adevărat să recupereze banii furați și să investigeze frauda bancară”, a declarat vicepreședintele Platforme DA, Alexandru Slusari.

Ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a explicat în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe de ce și Guvernul este împotriva moratoriului asupra legii miliardului.

„Am avut discuții cu cei de la BNM. Banca Națională este îngrijorată de această situație, deoarece falimentul statului, asta e o altă noțiune, dar pentru BNM asta ar fi un început de procedură de decapitalizare. Sunt normativele de calculare a decapitalizării băncii naționale. În cazul în care o datorie, o creanță pe care o are BNM nu este permanent ajustat cu o dodândă care reflectă inflația, această datorie se consideră că duce la decapitalizarea activelor băncii naționale. Ceea ce este un proces foarte periculos și inacceptabil”, a declarat Pușcuța.

Ministrul Finanțelor afirmă că se poartă discuții în acest sens cu partenerii de dezvoltare ai RM, iar în curând Guvernul va veni cu o soluție în plenul Parlamentului.

„Nouă ne pare că am găsit o soluție nu rea, una pozitivă cu care vom veni în fața Parlamentului”, a adăugat Pușcuța.

„Nu vreți să acceptați legea moratoriului, dar sunteți siguri că la anul suma de 853 de milioane nu va fi achitată de cetățeni, haideți să ajungem la o variantă de compromis, dacă asta nu ține de populismul altei forțe politice care vrea să vină peste două luni și voi toți o să ridicați mâna că iată „soluția magică”, deși noi o propunem acum. Să scoatem această sumă din suma datoriei interne și s-o redirecționăm pentru alte direcții foarte importante”, a insistat Alexandru Slusari.

Precizăm că Platforma DA a inițiat un proiect de lege prin care a propus aplicarea imediată a moratoriului asupra implementării „legii miliardului”, până la epuizarea tuturor mijloacelor de investigare și recuperare a mijloacelor fraudate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: