image
Sursa foto: Jurnal.md

DOC: Noi probe privind implicarea PSRM în operațiunea Bahamas

Deputații Iurie Reniță și Octavian Țîcu, ultimul fiind și candidat la alegerile prezidențiale, susțin că dețin probe noi privind „implicarea socialiștilor lui Igor Dodon în operațiunea Bahamas”. Potrivit lor, este vorba despre o schemă prin care „Kremlinul ar fi finanțat Partidul Socialiștilor în 2016”.

Mai mult, deputații susțin că „dosarul Bahamas este o dovadă clară a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva Republicii Moldova”, transmite IPN. „În 2016, Moscova a decis să finanțeze PSRM prin filiera Bahamas. Astăzi, prezentăm în exclusivitate documente. Dacă până acum am prezentat, oarecum fragmentar, câte ceva din probele incontestabile, care constituie suficient temei și bănuieli rezonabile pentru a iniția procese penale, astăzi venim cu toate documentele care demonstrează implicarea efectivă a fruntașilor socialiști în operațiunea de spălare a banilor și de finanțare a campaniei electorale a lui Igor Dodon în 2016”, a declarat Iurie Reniță.

Potrivit parlamentarului, documentul care demonstrează că PSRM a spălat 1,5 milioane de euro prin filiera „Bahamas” este un contract între o SRL din Bahamas și „Exclusiv Media” SRL, fondator al căreia este liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță. Potrivit lui, „ultima a împrumutat 1,5 milioane de euro de la SRL-ul din Bahamas”. Deputatul mai spune că acest împrumut nu se regăsește în declarația de avere a socialistului.

Iurie Reniță a precizat că toate documentele se află la Procuratura Anticorupție și, potrivit lui, este straniu că, având aceste probe incontestabile, PA nu a inițiat urmărirea penală a persoanelor implicate, ci s-a limitat la câteva explicații care au venit de la Autoritatea Națională de Integritate. Potrivit lui, organele de drept nu au efectuat cercetări în privința tuturor socialiștilor implicați în această operațiune de spălare a banilor.

Deputatul neafiliat, Octavian Țîcu, a menționat că „dosarul Bahamas” este unul din multele care caracterizează sistemul politic din Republica Moldova. Țîcu, care este și candidat la funcția de președinte, a menționat că dosarul Bahamas relevă două aspecte importante în înțelegea viitorului. Primul aspect este influența pe care o are asupra Republicii Moldova serviciul de securitate al Federației Ruse și în general Kremlinul, prin interpușii care actualmente reprezintă interesele acestui stat în Republica Moldova. Dar și prin diverși agenți prezenți în diferite partide politice, inclusiv în componentele Blocului ACUM.

Potrivit lui, al doilea aspect al acestui dosar relevă caracatița acestui sistem care atrage în guvernare, sub umbrela de protecție, oameni compromiși. În opinia sa, nu există șanse de asanare a acestui sistem politic decât prin realizarea unei reîntregiri cu România și aducerea unui sistem de securitate și ordine legală controlat de NATO. Acesta spune că a decis să se implice în această campanie prezidențială pentru a oferi cetățenilor o alternativă la tot ce este în prezent în Republica Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: