Salvatorii au început misiunea de scoatere la suprafaţă a celor 12 băieţi şi a antrenorului lor, blocaţi de peste două săptămâni în subteran, în peştera din Thailanda, informează BBC.

Echipele de salvare au intrat în peşteră la ora locală 10:00 (03:00 GMT), a declarat şeful operaţiunii, Narongsak Osottanakorn, scrie Mediafax.

Membrii personalului neesenţial au fost evacuaţi de la locul intrării în peşteră, fiind lăsate doar echipe de scufundări, medici, precum şi forţe de securitate.

Copiii şi antrenorul lor sunt „pregătiţi fizic şi mental. Sunt hotărâţi şi concentraţi“, a mai spus Narongsak Osottanakorn.

13 scafandri străini şi cinci din marina thailandeză sunt implicaţi în misiunea de salvare.

Primii băieţi ar putea ieşi efectiv din peşteră la ora locală 21:00 (16:00 GMT), potrivit oficialilor, care au adăugat că au fost anunţaţi atât grupul captiv în subteran, cât şi familiile lor.

Nu se ştie încă exact cum vor fi aduşi băieţii la suprafaţă. Una dintre opţiunile discutate anterior a fost să se scoată copiii prin porţiunile inundate din peşteră, deşi acest lucru ar putea fi periculos, mai ales pentru că unii nu ştiu să înoate.

Potrivit The Guardian, oficialii nu au confirmat care va fi metoda folosită pentru salvarea sportivilor, însă au informat că nivelul de apă a scăzut suficient de mult.

Corespondentul BBC, Jonathan Head, a explicat că "prima parte a operaţiunii de salvare, prin pasajele înguste şi scufundate, este şi cea mai dificilă, implicând perioade lungi subacvatice pentru copiii care nu au mai folosit niciodată echipament de scufundări".

"Plănuiesc să-i odihnească într-o peşteră, care a fost anterior folosită ca bază pentru scafandri, înainte de a se trece la ultima etapă a operaţiunii, mai uşoară, de ieşire la suprafaţă spre intrarea peşterii şi de acolo la spital", a adăugat jurnalistul.

Operaţiunea de evacuare a minorilor din peşteră a fost amânată, în noaptea de vineri spre sâmbătă, deoarece s-a considerat că băieţii nu sunt suficient de pregătiţi pentru a parcurge cele două porţiuni inundate ale tunelului care i-ar aduce la suprafaţă.