image
Sursa foto: jurnal.md

Expert: În caz de Lockdown, pierderile săptămânale pentru Moldova vor fi de 1,2 miliarde lei

Situația epidemiologică de COVID-19 se agravează în ritmuri avansate. iar Guvernul este pus între ciocan și nicovală. Pe de o parte trebuie să întreprindă ceva, pentru a stopa avansarea epidemiei, iar pe de altă parte o închidere a economiei poate fi extrem de costisitoare. Dacă se va recurge la închiderea totală a economiei, atunci vânzările de bunuri și servicii ar putea scădea cu cel puțin 2,5 miliarde de lei săptămânal. Opinia aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și este expusă într-o analiză postată pe blogul său.

Potrivit expertului încetinirea vieții economice va lovi Bugetul Public, veniturile agenților economici și veniturile populației.

„Pierderile totale le estimăm la 1,2-1,3 miliarde lei săptămânal. Cel mai mare perdant urmează să fie Bugetul Public Național, care va înregistra pierderi de cel puțin 500-600 milioane lei pentru fiecare săptămână de închidere totală a economiei.

Ratările de venituri ale agenților economici vor fi de cel puțin 300 milioane de lei pe săptămâna. Din cauza stopării activității economice, agenții economici vor fi în imposibilitate să achite salariul în mărimea deplină și vor fi nevoiți să reducă din plățile salariale. Drept consecință populația va primi cu cel puțin 350 milioane lei mai puțin, pentru fiecare săptămână de non-activitate”, prognozează Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, sarcina de a interveni în caz de lockdown revine Guvernului, care trebuie să se împrumute pentru a acoperi gaura bugetară formată, dar și pentru a realiza mai multe măsuri de sprijin pentru agenții economici și populație.

Partea proastă este că Guvernul în exercițiu nu poate opera modificări la Bugetul de Stat, dar nici Parlamentul nu are astfel de drepturi, fără avizul pozitiv al Guvernului, care nu poate fi dat de un Guvern în exercițiu.

„Până la urmă nu scăpăm de LockDown. V-om fi nevoiți să-l introducem, dar problema este incapacitatea Guvernului de a interveni în caz de LockDown.

Cea mai mare tragedie a Moldovei nu este epidemia sau criza economică, dar clasa politică iresponsabilă. Nu ne rămâne decât să spunem Doamne păzește Moldova și trimite minte și frică de popor politicienilor noștri”, a mai notat Veaceslav Ioniță

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: