image
Sursa foto: jurnal.md

Un fost coleg al lui Leancă dă de înțeles că Șor a plătit pentru studiile AMBILOR fii ai fostului premier

Plata pentru studiile mezinului lui Iurie Leancă ar fi doar o parte din „cadourile” de care a beneficiat fostul premier din partea edilului penal de Orhei, Ilan Șor. Vicepreședintele PLDM Alexandru Bujorean sugerează că ambii fii au făcut studii în străinătate pe banii lui Ilan Șor, respectiv bani furați din sistemul bancar. În lista beneficiilor intră și o mașină, dar și mai multe călătorii cu avionul lui Șor. Fostul coleg de partid al lui Iurie Leancă mai dă de înțeles că acesta are multe schelete în dulap și că pe interior există informații inclusiv despre favorurile pe care i le-ar fi acordat Leancă lui Șor, pe vremea când era un „simplu prim-ministru”.

„Recent, în presă, au apărut unele informații care vizează relația acestuia cu Ilan Șor, principalul suspect în cazul furtului miliardului și probabilitatea achitării de către acesta a studiilor mezinului familiei Leancă. Extrasele bancare, care au ajuns să fie publice, ridică mari semne de întrebare despre vechimea relației dintre Iurie Leancă și Ilan Șor, iar eu reprezint o formațiune care l-a avut pe dl Leancă în calitate de „oaspete” și asta înseamnă că am numeroase „surse de documentare”. Am încercat să pun cap la cap toate informațiile acumulate, dar nu sunt nici jurnalist de investigație și nici procuror, ca să vin cu învinuiri. Și mai mult ca atât, nu vreau să pun sub lovitură oamenii care mi-au furnizat, în mod confidențial, anumite date. Iată de ce am decis că cel mai corect, din punct de vedere moral și juridic, ar fi să-i adresez public dlui Iurie Leancă câteva întrebări care, în opinia mea, ar trebui să aducă lumină atât în cazul ultimelor scandale mediatice în care e vizat, dar și ceva mai înainte, la originile unei vechi și destul de „productive” prietenii...”, afirmă vicepreședintele PLDM.

„Dle Leancă, ținând cont că dvs „nu mințiți”, dar preferați să nu spuneți totul, V-aș ruga să faceți abstracție de acest tic diplomatic și să răspundeți cetățenilor acestei țări:

1. DE CÂND ÎL CUNOAȘTEȚI PE ILAN ȘOR?

2. AȚI FOST SAU NU LA NUNTA LUI ȘOR SAU LA ALTE EVENIMENTE DE FAMILIE ALE ACESTUIA?

3. AȚI ACORDAT CÂNDVA NUMERE DIPLOMATICE PENTRU ILAN ȘOR ȘI SOȚIA SA, PRIN INTERMEDIUL AMBASADEI DE LA MOSCOVA?

4. A AVUT VREODATĂ ILAN ȘOR PAȘAPORT DIPLOMATIC?

5. CUNOAȘTEȚI SAU NU CU CE ACT DE IDENTITATE A INTRAT ILAN ȘOR PE TERITORIUL UCRAINEI ȘI FEDERAȚIEI RUSE, PÂNĂ ÎN LUNA NOIEMBRIE 2014?

6. CINE A PLĂTIT PENTRU STUDIILE DIN MAREA BRITANIE ALE MEZINULUI DVS, LIVIU-TRISTAN LEANCĂ, DAR ȘI PENTRU CELE EFECTUATE ÎN GERMANIA DE CĂTRE MARIUS LEANCĂ, FIUL DVS MAI MARE?

7. DACĂ DVS AȚI ACHITAT PENTRU STUDIILE FIILOR, PUTEȚI PREZENTA OPINIEI PUBLICE DOVEZI SAU ACTE JUSTIFICATIVE PRIVIND EFECTUAREA PLĂȚILOR?

8. CINE A PLĂTIT, PÂNĂ ÎN ANUL 2015, PENTRU AUTOMOBILUL DE MODEL AUDI 6, DE CULOARE NEAGRĂ, CARE APARȚINEA FIULUI DVS MARIUS LEANCĂ?

9. AȚI ZBURAT VREODATĂ CU AVIOANELE LUI ILAN ȘOR, SPRE EXEMPLU ÎN FRANKFURT, ÎN ANUL 2013, DUS-ÎNTORS, SAU ÎN 2014, LA ZIUA DE NAȘTERE A LUI ANATOL STATI? AȚI FI DE ACORD CA AIR MOLDOVA SĂ PREZINTE INFORMAȚIILE DIN ARHIVA SA?

10. A FOST VREODATĂ ILAN ȘOR ÎN VIZITĂ LA CASA DVS DIN IALOVENI?

11. AȚI FI DE ACORD CA SERVICIUL PROTECȚIE ȘI PAZĂ DE STAT SĂ PREZINTE MATERIALELE VIDEO DIN PERIOADA ÎN CARE AȚI FOST PRIM MINISTRU ȘI DOMICILIUL DVS A FOST SUB SUPRAVEGHERE VIDEO?

12. CE AȚI FĂCUT ÎN SEARA/NOAPTEA DE 14 OCTOMBRIE 2015, DE HRAMUL CHIȘINĂULUI?”, sunt întrebările adresate lui Iurie Leancă de către Alexandru Bujorean.

Fostul premier Leancă nu a răspuns deocamdată.

Precizăm că, potrivit unei investigații Jurnal TV, numele fiului lui Iurie Leancă, Liviu Tristan, apare în rulajele companiei Tomton Trade Corp în transferuri pentru o școală privată din orașul Cambridge, Marea Britanie, în care a învățat tânărul. Astfel, Ilan Șor a plătit peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile lui Liviu Tristan Leancă. Plățile făcute spre Leancă se încadrează în perioada de după preluarea de către Șor a controlului asupra Unibank și au precedat preluarea Băncii Sociale și a Băncii de Economii. Este vorba despre o etapă la care, potrivit investigațiilor Kroll, portofoliul de credite acordate grupului de companii și persoane afiliate lui Șor a început să crească vertiginos.

Solicitat pentru o reacție, Iurie Leancă mai întâi a cerut dovezi, după care a spus că toate sunt miciuni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: