image
Sursa foto: AP

Rusia: Doi tineri kârgâzi au fost arestaţi la Sankt-Petersburg pentru graffiti „teroriste” anti-Putin

Doi tineri kârgâzi au fost arestaţi joi la Sankt-Petersburg, în Rusia, pentru graffiti împotriva lui Vladimir Putin şi sunt acuzaţi acum de "instigare publică la terorism", a transmis justiţia din oraşul de origine al preşedintelui rus, relatează AFP.

Conform anchetatorilor, cei doi tineri cu vârste în jurul a 20 de ani, Mukhammadaziz Icimatov et Islombek Parpiev, au fost angajaţi de un necunoscut pe internet pentru a desena pe zidurile oraşului un portret al lui Vladimir Putin însoţit de inscripţia: "Când îl vezi, omoară-l!".

Aceste graffiti au fost aplicate pe cel puţin şase imobile din centrul istoric al fostei capitale imperiale ruse. Cei doi urmau să primească pentru această acţiune circa 5.000 de ruble (72 de euro), conform aceleiaşi surse.

Media locale relatează că cei doi suspecţi sunt originari din oraşul Osh din Kîrgîzstan, la fel ca autorul unui atentat în metroul din Sankt-Petersburg care a făcut 15 morţi în aprilie 2017. Între cele două cazuri nu au fost stabilită nicio legătură directă.

În martie 2019, Vladimir Putin a promulgat o lege controversată care sancţionează "ofensele aduse simbolurilor statului", o măsură care a fost deseori folosită de poliţie pentru a le aplica amenzi persoanelor care îl critică pe preşedinte pe reţelele de socializare.

Vocile critice la adresa puterii intră deseori sub incidenţa unei legi menite a lupta împotriva extremismului şi terorismului, folosită în ultimii ani de zeci de ori de către justiţie pentru a condamna diferite mesaje postate pe internet.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: