image
Sursa foto: jurnal.md

Platforma DA inițiază crearea unei Comisii de anchetă care va investiga implicarea președintelui RM în acte de corupție

Platforma DA a înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre privind crearea unei Comisii de anchetă parlamentară care va analiza circumstanțele de implicare a președintelui RM, Igor Dodon, în acte de corupție și de îmbogățire ilicită.

„Sperăm că săptămâna viitoare, dar poate chiar vineri, să avem 51 de voturi, pentru a aproba această hotărâre, care va da posibilitate Comisiei de anchetă să aibă acces la mai multe documente și totodată, să aibă posibilitatea să cheme mai multe persoane la audieri, inclusiv pe președintele Igor Dodon”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Deputatul Dinu Plângău a declarat că există circumstanțe rezonabile pentru a bănui că președintele RM este pe de o parte responsabil de încălcarea atribuțiilor sale prevăzute în Constituție, pe de altă parte, că ar fi implicat în acțiuni și mai grave care atentează la principiile statului de drept. Or, tot ce este legat de corupție și îmbogățire ilicită, atentează nemijlocit la principiile statului de drept.

„Ne-am întemeiat hotărârea respectivă pe mai multe informații și probe, în special pe informațiile referitoare la implicarea președintelui RM, în faimosul dosar Bahamas, care vizează finanțarea campaniei sale electorale din octombrie 2016.

Pe de altă parte toată opinia publică a fost bulversată de recentele imagini video apărute în spațiul public în care Igor Dodon se află alături de doi cetățeni cu trecut dubios, Serghei Iaralov și Vlad Plahotniuc, care îi transmit o sacoșă neagră pentru plăți de salarii. Considerăm că aceste aspecte trebuie investigate de o comisie parlamentară” a menționat deputatul.

„Un președinte care jură loialitate interesului național, trebuie să fie un simbol al integrității și devotamentului față de cetățenii acestui stat. În condițiile în care există suspiciuni rezonabile asupra comportamentului indecent de luare a unor bani și de coordonare a unor acțiuni care sugerează finanțare ilicită din străinătate a partidului pe care l-a prezentat, Parlamentul RM are nu doar dreptul de a înființa o comisie de anchetă parlamentară de elucidare a acestor cazuri, ci și obligația de a face acest lucru. Conform art. 34, alin.1 și 2, noi inițiem elucidarea acestor circumstanțe. Sigur, suntem foarte interesați și cum au apărut aceste interceptări, filmări a transmiterii unor surse de bani. Nu trebuie să ne amăgim, ce am văzut în acele filmări a fost transmitere de bani”, a conchis deputatul Igor Munteanu.

Amintim că astăzi și președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a depus un demers la Procuratura Generală în care a solicită investigarea cazului legat de secvența video în care șeful statului Igor Dodon, primește o sacoșă neagră de la fostul lider al PD, controversatul om de afaceri, Vladimir Plahotniuc.

Noutăţile partenerilor

comentarii: