image
Sursa foto: dreamstime.com

Dezinfectantul din mașină, o bombă cu ceas: Ce trebuie să știi pentru a preveni un dezastru

Mulți dintre noi s-au înconjurat de dezinfectant, în casă, în mașină, la terasă și în supermarket. Cel puțin unul dintre ele poate veni cu riscuri teribile.

Secretarul de stat pentru strategie în Ministerul ungar al Inovării și Tehnologiei, Tamás Schanda, a făcut public un avertisment foarte important și cât se poate logic, în ceea ce privește păstrarea dezinfectantului la căldură, având în vedere nivelul ridicat de alcool din interior.

În această perioadă de caniculă, păstrarea dezinfectantului în mașină trebuie evitată, scrie oficialul pe Facebook. Motivul pleacă de la faptul că, din cauza căldurii, încep să se evapore rapid vapori de alcool, iar cea mai mică scânteie poate provoca inflamarea acelor vapori. Probabilitatea fenomenului este amplificată de spațiul redus din interiorul automobilului și de temperaturile ridicate din această perioadă.

Din acest motiv, secretarul de stat a cerut locuitorilor Ungariei să nu lase în mașină soluțiile dezinfectante de mâini care conțin alcool pe timpul zilei când temperaturile atmosferice sunt foarte ridicate. Potrivit unui comunicat al Ministerului Inovării și Tehnologiei, remis Agenției ungare de Presă MTI și preluat de agenția Rador, alcoolul, substanța activă a dezinfectanților de mâini, este un agent inflamabil și începe să se evapore la aproximativ 20 de grade Celsius, iar odată cu creșterea temperaturii se accelerează și procesul.

Scenariul expus de Tamás Schanda este cât se poate de probabil. Când ne urcăm în mașină și îmbrăcămintea noastră se atinge de husa scaunului, vaporii de alcool eliberați din dezinfectantul de mâini se pot aprinde ușor, avertizează comunicatul, care mai precizează că este importantă respectarea indicațiilor privind depozitarea flacoanelor de dezinfectante, menționate de fabricanți pe produsul respectiv, scrie playtech.ro.

Pe majoritatea dezinfectanților se menționează că ar trebui păstrați între 0 și 35 de grade Celsius într-un loc aerisit. Unii producători insistă expre pe faptul că este interzisă păstrarea dezinfectantului în mașină, mai ales vara, când temperaturile în interior pot ajunge la 50 de grade.

Noutăţile partenerilor

comentarii: