image
Sursa foto: bursa.ro

Guvernul Poloniei anunță o lege prin care va interzice Twitter și Facebook să blocheze conturi sau să șteargă postări

Oficialii guvernului de la Varșovia au denunțat blocarea conturilor de pe rețelele sociale ale președintelui american în funcție, Donald Trump, și au anunțat că pregătesc o lege pentru a face ilegală o astfel de măsură în Polonia, relatează The Guardian, citat de Digi24.

„Algoritmii sau proprietarii giganților corporate nu ar trebui să decidă care perspective sunt corecte și care sunt greșite. Nu poate să existe acord pentru cenzură”, a scris premierul polonez, Mateusz Morawiecki, pe Facebook, la începutul acestei săptămâni.

Morawiecki a mers chiar mai departe și a comparat dictatura din Polonia de dinainte de 1989 cu felul în care s-a luat decizia de către rețelele sociale pentru eliminarea lui Donald Trump de pe aceste platforme.

„Cenzurarea liberei exprimări, care este de domeniul regimurilor autoritare și totalitare, se întoarce acum într-o nouă formă – un mecanism comercial pentru lupta împotriva celor care gândesc diferit”, a mai scris el.

Partidul de guvernământ polonez este aliniat ideologic cu Donald Trump în multe privințe, iar în ultimii ani a fost acuzat la rândul său de încercări de limitare a libertății de exprimare. Unii dintre membrii săi au făcut un obicei din a publica mesaje din retorica anti-LGBT sau anti-refugiați. PiS continuă, însă, să își construiască imaginea internațională de victimă a deciziilor părtinitoare din partea companiilor tech sau a Uniunii Europene.

Sebastian Kaleta, secretar de stat la ministerul polonez al Justiției, a declarat că decizia Facebook de a elimina contul lui Trump este „ipocrită, motivată politic și reprezintă cenzură”. El a adăugat că draftul de lege pregătit de minister va face ca ștergerea de postări de către rețelele sociale să devină ilegală.

În ultimii ani, Facebook a blocat mai mult conținut publicat de organizații sau politicieni de extremă dreapta din Polonia. Parlamentarul Janusz Korwin-Mikke, cu 780.000 de urmăritori, a fost blocat în noiembrie de platformă, care a motivat că acesta a încălcat în mod repetat standardele sale de conținut. Korwin-Mikke a acuzat Facebook că este condus de „fasciști și bolșevici”.

Conform prevederilor noii legi, utilizatorii de rețele sociale vor putea să ceară în instanță republicarea conținutului lor pe platformă, dacă consideră că acesta nu încalcă legile poloneze. În aceste cazuri, instanțele trebuie să dea verdictul pe parcursul a 7 zile, iar procedura s-ar desfășura 100% electronic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: