image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Veteranii care au protestat pe 2 martie: Suntem ignorați și dezbinați cu ajutorul șefilor de organizații asociați guvernării

Grupul de lucru din cadrul Guvernului, instituit pentru a examina problemele veteranilor, nu a îndeplinit nicio revendicare din pachetul social depus de veteranii de război care au protestat pe 2 martie, curent, în Piața Marii Adunări Naționale. Ba chiar mai mult, a recurs la tactici de dezbinare, încercând să contrapună șefii unor organizații de veterani, care n-au participat atunci la protest, și membrii grupului de inițiativă care au solicitat instituirea unui birou în cadrul Guvernului, care s-ar ocupa de problemele tuturor veteranilor, fie că au participat la războiul de pe Nistru, în Afganistan, ori la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobâl. Anunțul a fost făcut azi de veterani , în cadrul unei conferințe de presă.

Liderul grupului de inițiativă, Victor Ciobanu, a relevat că ieri la ședința de Guvern, au fost invitați câțiva președinți de organizații de veterani, printre care și Alexandru Cimbriciuc, ex-ministru al Apărării și fost deputat. „Acești președinți de organizații, uniuni au avut un comportament foarte agresiv față de noi. Am avut chiar și o situație foarte tensionată. Următoarea ședință va fi pe 26 martie. Pachetul social înaintat nu a fost examinat. Vom fi nevoiți să acționăm Guvernului în judecată pentru că nici măcar nu ne-a dat un răspuns, fie negativ, la solicitarea noastră”, a spus veteranul.

Acesta a prezentat o declarație a veteranilor în care amintește că începând cu 9 ianuarie, curent, au întreprins mai multe acțiuni pentru a schimba situația veteranilor. Pe 8 februarie au organizat adunarea generală a veteranilor în PMAN. La adunare a fost ales Consiliul Național al Veteranilor care azi încearcă să negocieze cu Guvernul. Abia pe 10 martie a avut loc prima ședință a grupului de lucru în cadrul Guvernului privind crearea unui Birou pentru soluționarea problemelor veteranilor de război.

„Întâmpinăm obstacole din partea Guvernului și a acestor șefi de uniuni și organizații de veterani care timp de 28 de ani au fost în cârdășie cu guvernarea și au urmărit doar propriul interes. Acești boierași s-au înarmat cu ștampile, atribuții și posturi și au acționat împotriva veteranilor de război. Planificăm să organizăm congresul general al veteranilor cu participarea reprezentanților delegați din teritoriu, după ce vom trece de criza legată de coronavirus. Venim cu un apel către toți veteranii să ne solidarizăm, ca să ne apărăm drepturile”, a mai spus Ciobanu.

La rândul său, fostul polițist, combatantul, Anatol Macovei, a declarat că veteranii urmau să mai organizeze un protest, dar l-au anulat ținând cont de recomandările autorităților în legătură cu Covid 19. „Nu avem nici un răspuns referitor la pachetul de revendicări. Sâmbătă a avut loc o ședință la pretura sectorului Buiucani, la care au fost invitați președinți de organizații din mun.Chișinău și din teritoriu. A fost prezent premierul și ministrul Apărării. Nouă ne-a fost îngrădit accesul în această instituție. Au pus cordoane de poliție și ne-au spus că noi nu suntem invitați. Calificăm această acțiune ca pe o înjosire și ca pe o îngrădire a dreptului la o întrunire care ne vizează în primul rând pe noi, veteranii de război”.

Combatantul a mai adăugat că majoritatea șefilor de organizații de veterani au fost asociați cu anumite grupuri de interese, politicieni, oligarhi. „Acești conducători sunt cel mai mare obstacol între noi și guvernare, care ne împiedică să ne unim și să ne apărăm drepturile”, a mai spus Macovei.

Veteranii au mai dezvălui că sunt președinți de organizații care de-a lungul anilor s-au tot prezentat cu liste pe la Guvern, cu câte 500, 800 de veterani, mulți dintre care figurează în două, trei organizații, și au beneficiat de anumite bunuri: terenuri, apartamente, ajutoare venite de peste hotare. Pe veteranii de rând însă îi cumpărau cu pomeni și cu câte 200 – 300 de lei oferiți la evenimentele de comemorare. „Noi propunem o alternativă, să avem acest Birou în cadrul Guvernului, ne-am săturat de organizații și tot felul de conducători. Am cerut doar ca în cadrul acestui Birou să fie angajați veterani, oameni onești. Altfel ne pomenim cu aceeași șefi de organizații, boierași care acum ne creează impedimente în acest Birou și ulterior ei nu ne vor mai reprezenta pe noi”.

Andrei Eremia, un alt veteran de război, a îndemnat veteranii să se unească. „Ne învinuiesc că am reprezenta un partid ori altul. Nu-i adevărat. Fiecare în parte avem simpatii, dar aici ne-au unit niște dureri, probleme. În spatele nostru nu stă nici un partid. Declarațiile scandaloase ale unor politicieni ne-au unit. Sunt peste 56 de organizații ale veteranilor. Facem un apel să ne unim ca să ne apărăm interesele, nu doar pe cele înguste ale unor profitori care se folosesc de statutul de veterani”, a spus Andrei Eremia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: