image
Sursa foto: privesc.eu

PAS: Condițiile creditului rusesc negociat de Dodon, mai proaste decât cele ale împrumuturilor oferite de Rusia altor state

Condițiile creditului rusesc negociat de Dodon sunt mai proaste decât condițiile împrumuturilor acordate de Rusia altor state și crează pericole majore pentru Republica Moldova. Este opinia Partidului Acțiune și Solidaritate care a solicitat audierea în Parlament a ministrului de Externe și renegocierea prevederilor care creează riscuri exagerate de îndatorare pe termen lung.

În opinia formațiunii, cel mai mare pericol îl constituie prevederile care stabilesc că dacă datoria restantă sau dobânda la această datorie pentru împrumutul de stat sau pentru creditele acordate de către băncile rusești debitorilor moldoveni cu acordul Părții Moldovei nu sunt rambursate la timp, partea rusă are dreptul să consolideze întreaga sumă a datoriei restante și să declare datoria consolidată către plată de urgență.

„Aceasta prevedere presupune de fapt o garanție ca statul nostru va acoperi datorii private dacă acestea nu vor fi plătite la timp. Mai mult ca atât, prevederile vagi ale acordului creează condiții pentru ca partea moldovenească să ofere astfel de garanții pentru companiile private într-un mod netrasparent și abuziv. Cine sunt acești debitori moldoveni cu datorii la băncile rusești? Ce au datoriile acestor debitori cu împrumutul luat de stat și de ce statul trebuie să întoarcă aceste datorii?”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit liderei PAS, această prevedere nu se regăsește în alte împrumuturi financiare acordate de Rusia altor țări, cum ar fi Serbia sau Belarus.

Ministrul Finanțelor în Guvernul Sandu, Natalia Gavrilița, s-a referit la modul de utilizare a acestor bani.

„O altă problemă este faptul că, chiar dacă autoritățile spun că acest împrumut e sprijin pentru buget, Acordul prevede că banii nu vor fi transferați la Banca Națională, așa cum e regula, ci la o bancă pe care o va stabili guvernul după semnare. De ce banii destinați bugetului ajung în altă parte decât pe contul Ministerului Finanțelor? Despre ce bancă e vorba și ce are aceasta cu banii statului? De asemenea, de ce Acordul prevede proiecte cu participarea companiilor rusești dacă e vorba de sprijin bugetar? Dacă tot ne împrumutăm, banii trebuie să meargă pentru salarii, pensii, pentru susținerea companiilor moldovenești care au mare nevoie de ajutor acum. Ne împrumutăm la costuri înalte și cu condiții dubioase ca să susținem întreprinderile altei țări?”, a spus Natalia Gavrilița.

În opinia celor de la PAS, Republica Moldova are nevoie de bani, dar oricât de complicată ar fi situația, nu ne putem permite să adoptăm un acord care presupune riscuri majore de îndatorare a țării și care creează posibilități de corupție.

Precizăm că Guvernul a aprobat astăzi proiectul pentru ratificarea acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse cu privire la acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro, oferit în două tranșe.

Acordul prevede că „partea Moldovei, în interesul extinderii relațiilor economico-comerciale, între cele două țări, va depune eforturi pentru a asigura implementarea proiectelor comune pe teritoriul Republicii Moldova de către companiile rusești”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: