image
Sursa foto: moldova.md

Pe timp de pandemie, va renunța Președinția la un milion de lei pentru deplasări?

În perioada stării de urgență din cauza noului tip de coronavirus, Ministerul Finanțelor a interzis instituțiilor publice să desfășoare achiziții pentru bunuri care nu sunt necesare în aceste momente. Ieri, șeful statului a declarat că și Președinția va renunța pentru o perioadă la o parte din achiziții care sunt „de lux”. Conform planului Aparatului Președintelui privind achiziții de mărfuri, lucrări și servicii pentru anul 2020, președinția urma să achiziționeze pentru deplasările peste hotarele țării bilete avia de 1.000.000 lei.

Pe perioada pandemiei COVID-19, Ministerul Finanțelor a blocat toate achizițiile pentru instituțiile de stat. „Bani sunt, dar achizițiile de lux sunt blocate atât în instituția prezidențială, cât și în alte instituții”, a precizat Dodon ieri, 23 martie în cadrul unui briefing. În acestă perioadă nu se va renunța la achizițiile ce țin de reparația drumurilor a menționat șeful statului.

În planul Aparatului Președintelui RM privind achiziții de mărfuri, lucrări și servicii pentru anul 2020, doar 185.000 de lei sunt prevăzuți pentru servicii de deservirea havuzului. Peste jumătate de milion de lei au fost preconizați pentru servicii tipografice. De 30.000 de lei se vrea tipărirea agendelor personalizate pentru anul 2021, iar de 55.000 lei cărți de istorie și cultură a RepubliciI Moldova.

Suma de un milion de lei a fost planificată pentru achiziționarea biletelor avia pentru deplasările peste hotarile țării, iar alte 200.000 lei pentru arendarea sălilor pentru conferințe.

Președinția cheltuie anual 2.400.000 lei doar pentru energia electrică, 800.000 lei pentru gaze, 200.000 lei pentru servicii de deservire a ascensoarelor, 155.000 lei pentru servicii de internet și altele.

Citeşte mai mult despre

comentarii: