image
Sursa foto: PSRM

Deputații PSRM au contestat la Curtea Constituțională modificările la Legea cu privire la avocatură

Deputații Partidului Socialiștilor au contestat la Curtea Constituțională legalitatea suplinirii ordinii de zi a ședinței extraordinare a Parlamentului din 21 ianuarie, curent.

Deputații Vasile Bolea și Grigore Novac au solicitat magistraților să se expună pe marginea constituționalității includerii în ordinea de zi a ședinței extraordinare a Parlamentului din 21 ianuarie curent a trei subiecte adăugate suplimentar.

Este vorba despre proiectul de lege cu privire la avocatură, proiectul de lege privind Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală și proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative.

În urma examinării în ședința plenară, primul proiect cu privire la avocatură a fost aprobat, devenind lege, iar celelalte două - în lectura întâi.

Potrivit deputaților, includerea unor subiecte suplimentare în ordinea de zi a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului contravine normelor constituționale și Regulamentului Parlamentului care stipulează că cererea de convocare a sesiunii extraordinare sau speciale se face în scris în adresa Biroului permanent şi cuprinde motivul, ordinea de zi propusă şi durata de desfășurare a sesiunii.

Deputații consideră că prin modificarea ordinii de zi a ședinței extraordinare au fost încălcate condițiile regulamentare de care depinde valabilitatea sesiunii extraordinare și solicită să fie declarată drept neconstituțională Legea nr.13 pentru modificarea Legii nr.1260/2002 cu privire la avocatură.

Amintim că membrii Consiliului Uniunii Avocaților din Republica Moldova s-au aflat în grevă în perioada 20 – 24 ianuarie nemulțumiți de modificările propuse de Olesea Stamate la Legea cu privire la avocatură.

Proiectul prevede că judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor dori să fie admiși în avocatură, vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului.

Totodată, potrivit amendamentului care a atras criticile breslei, avocații vor putea fi reținuți, arestați și percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților în cazul comiterii unor infracțiuni. Proiectul a fost vitat în lectura a doua la 21 ianuarie, curent.

Noutăţile partenerilor

comentarii: