image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

VIDEO: Sergiu Litvinenco: Evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în CSM și CSP va începe la 1 martie

Integritatea candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va fi evaluată de către o comisie specială care urmează să-și înceapă activitatea la 1 martie. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Evaluarea integrității potențialilor candidați la funcția de membru în CSM și CSP va fi efectuată de o comisie creată din șase experți: trei experți naționali delegați de fracțiunile parlamentare proporțional numărului de mandate și trei experți internaționali.

„Fracțiunea care deține majoritatea va delega doi experți, iar fracțiunea din opoziție - un expert. Alte trei persoane vor fi delegate de partenerii de dezvoltare care sunt activi în domeniul justiției: Uniunea Europeană, Germania, SUA sau Olanda. Această listă a partenerilor activi în domeniul justiției va fi aprobată de Guvern. Pe cine vor delega, este decizia lor, noi nu vom interveni în acest proces. Sunt sigur că vor delega oameni demni”, a spus Sergiu Litvinenco.

Ministrul a mai adăugat că proiectul de lege privind evaluarea candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor cel mai probabil va fi votat vineri, 21 ianuarie, în Parlament, iar în lectura a doua va fi votat în februarie.

„De la mijlocul lunii februarie până la 1 martie vom pregăti sediul, secretariatul, va avea loc delegarea experților, așa încât de la 1 martie Comisia să înceapă activitatea și în următoarele două luni să facă evaluarea integrității”.

Sergiu Litvinenco a mai precizat că proiectul de lege a fost elaborat în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneția și prevede evaluarea integrității tuturor candidaților la funcția de membru în CSM, CSP și în colegiile lor. Procedura are scopul de a filtra candidații care au probleme de integritate, au comis abateri de la principiile de etică, sau care au averi cu mult mai mari decât veniturile oficiale declarate.

În cazul în care vor fi atestate discrepanțe mari între informația declarată de către candidat și situația reală, Comisia va transmite informațiile organelor de drept competente. Decizia comisiei cu privire la nepromovarea evaluării integrității va servi drept temei juridic pentru neadmiterea candidatului la alegeri sau la concurs.

Proiectul de lege prevede obligația tuturor organelor și autorităților publice, registrelor publice, dar și a tuturor persoanelor private, inclusiv băncilor, de a furniza gratuit informațiile necesare pentru evaluarea candidaților, inclusiv cu privire la averea persoanelor apropiate acestora. Documentul prevede și sancțiuni pentru nefurnizarea informației.

Emisiunea „Secretele puterii” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: