image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Platforma DA inițiază procedura de modificare a Constituției; Despre ce este vorba

Platforma DA începe procedurile de modificare a Constituției pentru a introduce obligația statului de asigura ca niciun salariu sau pensie, cu excepția celei sociale, să nu fie mai mici decât minimul de existență stabilit în conformitate cu legislația.

Potrivit Articolului 47 din Constituție, statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea lui şi a familiei, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuinţa, îngrijirea medicală, precum şi serviciile sociale necesare.

„În completarea acestor dispoziții, pentru a nu permite nimănui, nici unei guvernări, niciunui prim-ministru sau presedinte să interpreteze după bunul lor plac Constituția, să-și bată joc de oamenii care muncesc sau au muncit deja o viata umilindu-i cu pensii și salarii mizere, urmează a fi introdusă în textul Constituției obligația statului de asigura ca nici un salariu sau pensie (cu excepția celei sociale) să nu fie mai mici decât minimul de existență, stabilit în conformitate cu legislația, care astăzi, conform datelor Biroului Național de Statistica depășește suma de 2000 de lei, iar în realitate este mult mai are. Pentru unii guvernanți o masă plătită într-o singură zi la restaurant depășește o pensie lunară de-a părinților noștri”, a declarat Andrei Năstase.

Președintele Platformei DA a adăugat că un proiect al său îl reprezintă măsurile de revizuire și ajustare a tarifelor la energia electrică, gazul natural, combustibili, precum și a prețurilor exagerate.

„Platforma DA are elaborat un plan consistent, pentru următorii 4 ani de zile, care va garanta creșterea veniturilor suplimentare în buget de minimum 20 de miliarde de lei prin atragerea investițiilor străine, eliminarea schemelor în cadrul achizițiilor publice, combaterea economiei tenebre, anularea unor facilități fiscale inutile și impozitarea suplimentară a luxului și viciilor. Iată sursele din care vom aloca banii necesari pentru majorarea pensiilor mici. Noi suntem garanții faptului că pensia minima în Republica Moldova va ajunge la cel puțin 2500 de lei”, a mai spus Andrei Năstase.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: