image
Sursa foto: jurnal.md

Părinții lansează apel public către Maia Bănărescu: Celor de la guvernare nu le pasă de copiii preșcolari

Mai mulți părinți îi cer public Avocatului pentru Drepturile Copiilor Maia Bănărescu inițierea dialogurilor publice cu autoritățile, în speranța că aceasta va reuși să facă auzită gravitatea situației și să contribuie la identificarea soluțiilor pentru părinții copiilor de vârstă preșcolară.

Într-un comunicat AO Părinți Solidari susțin că celor de la guvernare nu le pasă de copii, în special de cei preșcolari. Pe parcursul ultimelor două luni ma mulți părinți au venit cu nenumărate intervenții și solicitări în planul soluționării problemelor survenite ca urmare a închiderii grădinițelor. Însă organele responsabile au demonstrat că nu le pasă nici de cei mai neajutorați cetățeni, așa că pur și simplu au călcat în picioare toate solicitările și rugămințile de a identifica și oferi părinților soluții în contextul nefuncționării grădinițelor pe perioada îndelungată. Nu au dat curs solicitării de a organiza discuții, pentru a le aduce la cunoștiință situațiile dificile, în care se află acum părinții, se menționează în comunicat.

În acest context, AO Părinți Solidari face un apel public către Maia Banarescu, în speranța că Avocatul Copilului va reuși să facă auzită gravitatea situației, dar și să contribuie la identificarea soluțiilor pentru părinții cu copii de vârstă preșcolară.

Stimată Maia BĂNĂRESCU,

Din 11 martie 2020, familiile a 150000 copii preșcolari din Republica Moldova au fost abandonați de către toate autoritățile statului, în condițiile când a fost sistată activitatea instituțiilor preșcolare în toată țara. Deja de aproape 5 luni, părinții și copiii (inclusiv și cei din categoria familiilor social-vulnerabile), sunt lipsiți de un sistem social, întreținut din banii contribuabililor, care avea rolul important de a asigura supravegherea și instruirea copiilor pe durata aflării părinților la muncă.

O astfel de situație a creat riscuri extreme pentru siguranța fizică, emoțională și materială a tinerilor familii și deja are drept consecință câteva cazuri tragice. Multe familii sunt deja la limita disperării, fiind epuizate toate soluțiile posibile și imposibile în a oferiri copiilor condiții relative de siguranță, pe perioada cât părinții se află la serviciu. Mai multe familii au fost nevoite să renunțe la locul de muncă a unuia din părinți sau să achite tot salariul pentru angajarea bonelor, astfel scăzând considerabil din posibilitatea supravețuirii financiare în această perioadă dificilă a pandemiei.

În contextul impactului negativ major, pe care îl are lipsa totală de protecție socială a familiilor cu copii preșcolari pe perioada nefuncționării grădinițelor, ne adresăm Dvs, în calitate de garant al respectării drepturilor şi libertăţilor copilului şi realizării, la nivel naţional, de către autorităţile publice centrale şi locale, de către persoanele cu funcţie de răspundere de toate nivelurile a prevederilor Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, conform atribuțiilor ce Vă revin, și

SOLICITĂM RESPECTUOS:

– inițierea de către Ombudsmanul Copilului a unor dialoguri publice sau grupuri de lucru în vederea asigurării deplinelor drepturi ale copilului și în primul rând a drepturilor fundamentale la viață, sănătate și educație în condiții de maximă siguranță, cu antrenarea la aceste evenimente a tuturor entităților publice chemate să asigure protecția drepturilor și intereselor copilului în Republica Moldova, cu implicarea ONG-urilor cu expertiză în domeniu și cu participarea solicitanților subsemnați.

Noutăţile partenerilor

comentarii: