image
Sursa foto: ansa.gov.md

ANSA, controale în unitățile de comerț: Mai multe produse neconforme, retrase

Magazinele, depozitele și restaurantele din toată țara sunt verificate de către inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Aceștia au întreprins acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legislative de către operatorii din domeniul alimentar, din cadrul unităților de comerț și de alimentație publică.

Astfel, pe parcursul zilelor 1 decembrie - 16 decembrie curent au fost efectuate 509 controale. Principalele nereguli constatate de inspectorii ANSA au fost:

 - comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat;

- încălcarea regulamentelor sanitare;

- lipsa trasabilității produselor;

- activitatea în lipsa autorizației sanitar-veterinare/certificatului de înregistrare oficială;

- marcarea neconformă;

- lipsa controlului medical şi instruirii igienice a personalului angajat;

- lipsa informației în limba de stat;

- înșelare la cîntar, respectiv și achitare;

Drept urmare, au fost întocmite 509 procese-verbale de control. Pe numele operatorilor din domeniul alimentar și persoanelor responsabile au fost întocmite  48 procese-verbale cu privire la contravenție administrativă.

 Produsele neconforme au fost retrase din comercializare. Totodată, conform Planului de monitorizare al Agenției, pentru investigații de laborator, au fost prelevate probe (apă, produse finite, sanitație).

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri în domeniul legislației protecției consumatorului, consumatorii sunt îndemnați să depună o petiție la Agenție:

email: [email protected]

Linia Verde: 0 800 800 33;

Viber: 067675544;

telefon: 0(22) 26 46 43

Noutăţile partenerilor

comentarii: