image
Sursa foto: Profimedia

Studiu: Corneea artificială realizată din colagen de porc oferă orbilor șanse să vadă

Medicii au transplantat cornee artificiale realizate din colagen de porc în ochii unor pacienți cu deficiențe de vedere, dintre care unii aveau o vedere atât de slabă încât erau orbi total. Însă, la doi ani după operație, toți pacienții au văzut îmbunătățiri ale vederii, inclusiv trei pacienți care acum au o vedere de 20/20 după ce au fost orbi.

Pacienții iranieni și indieni sufereau cu toții de o boală oculară numită keratoconus, o afecțiune în care corneea (suprafața frontală transparentă, în formă de cupolă, a ochiului) se subțiază și se umflă treptat spre exterior în formă de con. Boala afectează până la 2 din 1.000 de persoane și necesită adesea o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta o porțiune pe toată grosimea corneei centrale defecte și a o înlocui cu țesut de la un donator.

Cercetătorii de la Universitatea Linköping din Suedia au dizolvat țesut de piele de porc pentru a extrage colagenul, l-au purificat, apoi l-au folosit pentru a face un hidrogel care imită în esență corneea umană. Hidrogelul a fost introdus în corneea pacientului pentru a o îngroșa și a o remodela pentru a restabili funcția corneei – și a funcționat.

Cei mai mulți dintre pacienți și-au îmbunătățit acuitatea vizuală medie la 20/58 cu ochelari, ceea ce înseamnă că trebuie să fie la o distanță de 6 metri pentru a vedea un obiect pe care oamenii îl pot vedea în mod normal de la o distanță de 6 metri. Trei dintre pacienți au obținut chiar o vedere de 20/20, ceea ce înseamnă că acum au claritatea sau acuitatea vederii unei persoane normale, după ce înainte erau orbi.

La doi ani de la operație, pacienții au păstrat în continuare aceste îmbunătățiri, notează Aleph News. Și, deși corneea lor conține acum, din punct de vedere tehnic, material biologic străin, deoarece colagenul este o proteină structurată care nu are celule individuale, sistemul imunitar al pacienților nu a respins implantul.

comentarii: