image
Sursa foto: jurnal.md

Coaliția PD-PSRM: „Pavaj pentru Dodon către prezidențiale; PD a ratat șansa de a se spăla”

În mai puțin de o oră a fost semnat acordul noii coaliții PD-PSRM și au fost învestiți noii miniștri. Mai mulți deputații din opoziție susțin că prin alierea oficială cu socialiștii, PD a ratat șansa de a se spăla de imaginea unui partid oligarhic și de Plahotniuc.

Lilian Carp, deputatul fracțiunii PAS, blocul ACUM, a declarat pentru jurnal.md că Dodon, după ce s-a repoziționat în raport cu Plahotniuc, a trecut la implimentarea planului inițial de a face o alianță cu PD, unde el să dicteze regulele.

„Dacă ar fi mers la o majoritate cu PD de la început, ar fi avut un rol secundar și de „băiat de mingi” al lui Plahotniuc, așa cum a fost atunci când vota pentru el modificarea sistemului electoral. La moment el are un procuror de buzunar și șantajează liderii PD. Practic a preluat rolul lui Plahotniuc. De asemenea cred că după alegerile prezidențiale, PD-ului îi va reveni funcția de prim-ministru”, susține deputatul.

Cât despre faptul că PD și PSRM au semnat același acord pe care l-au semnat socialiștii în iunie cu blocul ACUM, Carp spune că aceștia folosesc acest mesaj pentru a nu devia de la princiipiile de bază.

„Azi soarta ne-o decid hoții și șmecherii”

Maria Ciobanu, deputat din partea Blocului ACUM, afirmă că PD și PSRM sunt frământate din același aluat.

„Un aluat înăcrit și împuțit. Nu vă imaginați cât de mult mă doare. Nu merită cetățenii noștri, nu merită acest pământ să ne tot bălăcim în mizerie și noroi, dar mentalitatea celor mulți nu are cine o schimba. Conaționalii noștri cerebrali au ales calea pribegiei. Azi soarta ne-o decid hoții și șmecherii. Am crezut sincer că vine o nouă clasă politică, lideri noi, dar și unii dintre ei s-au dovedit a fi atât de orgolioși încât au pierdut la scurt timp legătura cu pământul. Nu poți scuipa în oamenii care te-au adus pe val, te-au promovat și au luptat pentru succesul tău. De ceea ce se întâmplă azi pe scena politică eu îi văd vinovați pe cei care au cedat puterea de bună voie, și-au luat jucăriile și au plecat fără a ne cere părerea și nouă, celor care am votat Guvernul Maia Sandu. Acum culegem roadele unei imaturități politice”, a declarat pentru Jurnal.md Maria Ciobanu.

„Astăzi a fost oficializat mariajul PD-PSRM, care are loc din noiembrie”

Liderul Partidului Unității Naționale, Octavian Țâcu, susține că nu este o surpriză coaliția PD-PSRM.

„Ipostaza era jenantă pentru PD, deoarece ei trebuiau să întărească regimul lui Dodon fără ca să aibă vreun beneficiu. Ceea ce s-a întâmplat azi este o chestiune de oficializare a mariajului dintre PD- PSRM care are loc din noiembrie, nicio surpriză. Nesimțirea este felul în care s-a făcut și perioada, justificativul necesității de a face față crizei pentru a crea această coaliție. La fel cum au procedat și cu alegerile din Hâncești, care au fost de un cinism extraordinar din partea guvernării actuale. Sistemul a învins într-un cuvânt, sistemul îl va sluji în continuare, iar PD se face responsabil din punctul meu de vedere de întărirea lui Dodon pentru că această guvernare va pava drumul lui Dodon către prezidențiale. PD a ratat șansa de a se spăla definitiv de imaginea unui partid oligarhic, a lui Plahotniuc. A fost o șansă de a arăta o nouă față, pe care au ratat-o prin această coaliție cu Dodon”, spune Octavian Țâcu.

„Nu mă mai miră că sunt numiți veterinari la ministerul Apărării”

La scurt timp după semnarea acordului de coaliție, au fost investiți și noii miniștri PD, printre care și fostul șef al IGP, Alexandru Pânzari, care va deține funcția de ministrul al Apărării.

Solicitat să ne spună ce crede despre numirea fostului șef al IGP, Alexandru Pânzari, în calitate de ministru al Apărării, ex-ministrul Apărării, generalul Ion Costaș, a declarat că numele acestuia nu-i spune mai nimic.

„Nu mă mai miră că sunt numiți veterinari la ministerul Apărării ori alte persoane care nu sunt din domeniu. În aceste momente grele însă avem nevoie de o bună organizare, de un ministru al Apărării, care și-ar cunoaște exact competențele. Nu este exclus să avem nevoie de ajutorul armatei. Dar din păcate nici armată nu prea avem. Avem anarhie în toată domeniile, iar numirile care se fac demonstrează că actuala guvernare nu are cadre, nu are profesioniști”, a spus Costaș.

Noul ministru al Educației este un bun specialist, susține fosta ministră

Liliana Nicolăescu Onofrei, fosta ministă a Educației, a delclarat că noul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, este un bun specialist.

„Nu îi va fi ușor, dar a mai avut această sarcină. Are experiență, îi doresc succes. Dacă va fi supus presiunilor din partea PSRM, sper să reziste”, a menționat Onofrei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: