image
Sursa foto: Foto: Nadejda Roscovanu

Deputat, despre rectificarea bugetului: În plină pandemie, din sistemul de sănătatea s-a tăiat cel mai mult

După cum a spus fostul șef al ANSP, Nicolae Furtună, că bolnavii sunt o povară, și rectificarea bugetului pare să confirme acest lucru. Din sănătate s-a tăiat cel mai mult, 500 de milioane de lei, în plină pandemie. Declarațiile au fost făcute de către deputatul PAS Radu Marian în plenul Parlamentului.

Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță, a prezentat în plenul legislativului proiectul de lege privind rectificarea bugetului de stat pentru 2020, aprobat pe 3 septembrie de către Guvern. Veniturile au scăzut cu 649,5 milioane de lei, iar cheltuielile – cu 1 miliard 856 de milioane de lei.

Deputatul PAS Radu Marian susține că din actualul proiect de lege privind rectificarea bugetului de stat s-au tăiat cei mai mulți bani din sistemul de sănătate.

„După cum a spus Nicolae Furtună, că bolanvii sunt o povară, anume aceasta se regăsește și în rectificarea bugetului. Anume la sănătate s-a tăiat cel mai mult - 500 de milioane de lei, circa 7%. Cum e posibil să se taie anume din sănătate în plină pandemie? Ați pierdut 21 de milioane din granturi”, a declarat Marian.

Pușcuță a menționat că banii din granturi vor fi folosiți în 2021.

„Aceste proiecte vor fi finanțate în 2021, trebuie să fie rectificate de către Parlament. Noi nu am pierdut acești bani. RM nu pierde aceste granturi, dacă aceste proiecte vor fi în 2021”, a spus Pușcuță.

Eleonora Graur de la Pro Moldova l-a întrebat pe ministrul Finanțelor de ce s-au tăiat bani de la sistemul de sănătate, dar s-au alocat resurse financiare în plus pentru alte instituții.

„Văd că s-a tăiat mult din sănătate, dar s-au alocat bani suplimentari pentru Procuratură, Curtea de Conturi și alte instituții. De ce? Ele sunt mai prioritare de cât sănătătea, educația?”, a întrebat Graur.

Sergiu Pușcuță a declarat că într-adevăr s-au redus cheltuielile la unele instituții, iar la altele s-a alocat suplimentar.

„Nu putem să lăsăm oamenii fără salarii sau dacă se strică vreun acoperiș”, a spus Pușcuță.

Mihai Popșoi a declarat în plenul legislativului că actualul Guvern a tăiat din cheltuielile pentru sănătate, educație și sistemul de pensii pentru acțiunile electorale ale lui Igor Dodon.

„Pentru ce aveți bani? Pentru acțiunile electorale ale lui Dodon, pentru călătoriile lui Dodon, pentru drumuri? Pentru medici bani nu aveți, pentru profesori la fel, pentru pensionari le-ați dat tocmai un procent adaos la pensie”, a menționat Popșoi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: