image
Sursa foto: Jurnal.md

Tot ce trebuie să știm despre Curtea Constituțională, care a creat haosul în Moldova

Tot ce trebuie știm despre Curtea Constituțională, care a creat haosul în Moldova, în viziunea jurnalistului Vitalie Călugăreanu.

Ce trebuie sa stim despre Curtea Constitutionala, care a creat haosul in Moldova:

Cu puțin timp înainte de încheierea mandatului parlamentului precedent, controlat de PDM și de oligarhul Vlad Plahotniuc, la Curtea Constituțională au avut loc metamorfoze. Unii judecători au demisionat subit, iar fotoliile lor au fost ocupate fie de fruntași ai Partidului Democrat, fie de foști demnitari care, ocupând funcții importante l-au ajutat pe oligarhul Vlad Plahotniuc să-și subordoneze justiția.

La 16 martie 2018, urmare a unui concurs cu un singur candidat, fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a fost ales, prin vot secret, în calitate de președinte al Curții Constituționale. Această funcţie rămăsese vacantă după ce, la sfârşitul lunii ianuarie 2018, Tudor Panțâru a demisionat, invocând motive personale.

La 11 decembrie 2018, Corneliu Gurin, care a deținut funcția de procuror general al Republicii Moldova în perioada celebrei fraude bancare de 1 miliard de dolari, a fost numit judecător la Curtea Constituțională. Acesta fusese înaintat de președintele CSM cu doar o zi înainte - pe 10 decembrie. Însuși Gurin a spus că oferta i-a picat ca „o surpriză pe neașteptate”. Gurin i-a luat locul lui Igor Dolea, care a renunțat la mandatul de judecător al Curții cu două luni înainte de termen.

A doua zi, la 12 decembrie 2018, ex-comunistul Artur Reșetnikov (deputat desprins de PCRM și asimilat de PDM în fosta legislatură), a fost numit, la solicitarea Guvernului controlat de PDM, în funcția de judecător al Curții Constituționale. Reșetnikov a deținut funcția de șef al Serviciului de Informație și Securitate în timpul guvernării comuniste, inclusiv în timpul protestelor violente din aprilie 2009, soldate cu devastarea clădirilor Președinției și Parlamentului și, în cele din urmă, cu căderea regimului comunist al lui Vladimir Voronin. Reșetnikov face parte din cei 14 deputați transfugi comuniști, care au trecut la PDM la sfârșitul anului 2015.

La 15 decembrie 2018, a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională deputata PDM, Raisa Apolschi, nașa de cununie a oligarhului Vlad Plahotniuc. Apolschi i-a ocupat fotoliul lui Victor Popa, care a demisionat, cu trei luni înainte să-i expire mandatul, invocând „motive de sănătate”.

Curtea Constituțională este unica autoritate ce realizează jurisdicția constituțională în Republica Moldova. Curtea este alcătuită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Autor: Vitalie Călugăreanu

Noutăţile partenerilor

comentarii: