image
Sursa foto: jurnal.md

PSRM a anunțat când va veni cu proiectul privind demiterea a trei judecători CC: „Vor fi suficienți deputați care vor vota”

Socialiștii vor înregistra, săptămâna viitoare, proiectul de lege privind demiterea a trei judecători ai Curții Constituționale. Este vorba de Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca care au dat avizul pentru constatarea circumstanțelor dizolvării actualului Parlament.

„Acest proiect este în proces de lucru. Săptămâna viitoare el va fi prezentat în plenul Parlamentului și vor fi suficienți deputați care vor vota pentru acest proiect. Ulterior, vor urma alți pași juridici. În perioada următoare vom demonstra că dreptul constituțional există în țară, iar Parlamentul poate să îl apere de trei persoane care, în opinia noastră, au uzurpat puterea de stat”, a declarat liderul fracțiunii PSRM,Corneliu Furculiță, la Ren TV Moldova.

Curtea Constituțională a constatat joi, 15 aprilie, că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului de legislatura a XX-a și, respectiv, declanșarea alegerilor anticipate.

A doua zi după decizia Curții Constituționale, Igor Dodon a anunțat că PSRM va cere demisia a trei judecători din cinci, și asta pentru că doi judecători au avut opinii separate. În opinia socialiștilor, prin decizia sa din 15 aprilie, Curtea Constituțională a discreditat statul de drept și a mers pe calea uzurpării puterii în interesul președintelui Maia Sandu

Curtea Constituțională a anunțat că luat act de declarația că actuala majoritate ar putea iniția un proiect de hotărâre privind aprobarea unei declarații referitoare la uzurparea puterii în stat de către CC și referitor la demisia judecătorilor.

Președintele CC, Domnica Manole, a declarat că exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţiei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: