image
Sursa foto: Jurnal.md

Peste 200 de producători de fructe și legume din RM au obținut dreptul de a exporta pe piața rusă

Rusia a permis la 205 producători de fructe și legume din Republica Moldova să-și exporte producția pe piața rusă.

O notificare în acest sens a fost expediată Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor de către Serviciul Federal rus Rosselhoznadzor.

Potrivit documentului, autoritățile ruse au luat decizia în urma unor negocieri bilaterale din 16 ianuarie precum și ca urmare a vizitei inspectorilor ruși în Republica Moldova, în perioada 12 - 24 august.

Amintim că, în iulie 2019, în cadrul vizitei delegaţiei parlamentare la Moscova, vice-președintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a discutat cu prim-ministrul Federației Ruse despre necesitatea modificării cardinale a listei exportatorilor producției pomicole din Republica Moldova în Rusia şi extinderea acesteia prin includerea producătorilor care dețin plantații multianuale, fiind excluşi intermediarii.

Ulterior, după vizita reprezentanților Rosselhoznadzor, ANSA a expediat în septembrie lista actualizată a exportatorilor de fructe. Această listă a fost coordonată cu asociațiile de profil și extinsă de la 130 la peste 500 de companii producătoare. Alexandru Slusari a acuzat că aprobarea listei actualizate a exportatorilor a fost tergiversată în Federația Rusă, iar acest lucru s-a întâmplat la ingerinţa lui Igor Dodon care s-a implicat activ, invocând argumente strict politice.

Rusia exportRusia export

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: