image
Sursa foto: jurnal.md

Ședința CUC, iarăși blocată; Se întâmplă peste două zile după ce Krasnoselski a trecut prin zona VIP a aeroportului

Activitatea Comisiei Unificate de Control este blocată de trei luni. Potrivit Biroului politici pentru Reintegrare, Tiraspolul refuză să discute despre răpirea cetățenilor și instalarea așa numitelor posturi de „grăniceri”. Membrii Comisiei Unificate de Control s-au convocat pentru o nouă ședință joi, 17 decembrie, la Bender. Întrunirea urma să aibă loc peste două zile după ce Chișinăul a fost traversat nestigherit de liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

„Delegația Republicii Moldova și-a reiterat argumentele pentru condamnarea încălcărilor care se produc în Zona de Securitate. Acestea se referă la prezența ilegală a așa-numitor posturi de „grăniceri” care obstrucționează libera circulație și la faptele de răpire a cetățenilor comise de reprezentanți înarmați ai structurilor de forță din stânga Nistrului” se arată într-un comunicat emis de Biroul politici pentru Reintegrare.

Potrivit aceleiași surse proiectul ordinii de zi, propus de delegația Republicii Moldova, a fost din nou respins, iar ședința a fost amânată.

„Motivul este poziția distructivă a exponenților Tiraspolului care sfidează actele operațiunii de pacificare și împiedică examinarea și identificarea soluțiilor la problemele din Zona de Securitate”.

Delegația Republicii Moldova anunță că „va insista pentru a pune în aplicare pârghiile de care dispune Comisia Unificată de Control pentru a elimina orice încălcări ale regimului Zonei de Securitate”.

În timp ce autoritățile de la Chișinău dau vina pe Tiraspol pentru lipsa unui mecanism care ar contribui la soluționarea problemelor cetățenilor din Zona de Securitate, în realitate autoritățile separatiste se plimbă nestigherite pe teritoriul RM. Aeroportul Internațional Chișinău continuă să fie un coridor de tranzit al separatiștilor transnistreni spre Rusia.

Amintim că luni, 14 noiembrie, la amiază, șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski și unul dintre patronii holdingului „Sheriff”, Ilya Kazmaly, au zburat spre Moscova cu o cursă charter. Ambii au ajuns la avion prin „Zona VIP”, fiind însoțiți de mai mulți agenți de securitate. În legătură cu acest caz, experții în problema transnistreană acuză autoritățile constituționale de complicitate cu separatiștii și spun că cei doi capi ai grupării separatiste ar fi trebuit arestați imediat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: