image
Sursa foto: Facebook/Andrei Spânu

Andrei Spânu, detalii despre negocierile cu Gazprom: „Discuțiile au un caracter constructiv”

Negocierile cu Gazprom privind livrarea gazelor pentru Republica Moldova continuă a treia zi, anunță vicepremierul Andrei Spânu.

„În cadrul rundelor de discuții cu Alexey Miller am prezentat poziția noastră - partea moldovenească își dorește să semneze un contract de furnizare a gazelor naturale, similar celui utilizat în ultimii ani. În ceea ce ține de volumul datoriei acumulate la întreprinderea Moldova-Gaz, Guvernul Republicii Moldova consideră că el poate fi convenit de părți doar în urma unui audit”, a menționat Spânu.

„Discuțiile au un caracter constructiv și eforturile de a găsi un punct de intersecție a intereselor ambelor părți sunt intense. Negocierile vor continua și azi”, a adăugat vicepremierul.

La începutul lunii, Gazprom a redus la o treime livrările către Moldova, cerând un preț mai mult decât dublu pentru a readuce livrările la nivelul anterior. După ce autoritățile RM au respins o astfel de înțelegere, furnizorul a anunțat că va suspenda livrările de la 1 decembrie, motivul oficial invocat fiind datoriile aferente lunilor septembrie și octombrie.

Vinerea trecută, Parlamentul RM a declarat stare de urgență în domeniul energiei, pentru 30 de zile, din cauza deficitului de gaze naturale. Legislația de urgență le permite autorităților să găsească noi furnizori, precum și să aloce resurse financiare suplimentare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: