image
Sursa foto: poză simbol

Cel care ar fi trădat familia Annei Frank, identificat după 77 de ani

O echipă de investigație a reușit să identifice un suspect care ar fi putut să o trădeze pe Anne Frank și pe familia sa în fața naziștilor, relatează BBC.

Anne Frank a murit într-un lagăr de concentrare nazist în 1945, la vârsta de 15 ani, după ce s-a ascuns timp de doi ani.

Jurnalul ei, publicat după moartea sa, este cea mai faimoasă relatare directă a vieții evreilor în timpul războiului.

O echipă care include un fost agent FBI a declarat că Arnold van den Bergh, un evreu din Amsterdam, probabil că i-a „trădat” pe cei din familia Franck pentru a-și salva propria familie.

Echipa, formată din istorici și alți experți, a petrecut șase ani folosind tehnici moderne de investigație pentru a descifra acest „caz nerezolvat”. Aceasta a inclus utilizarea algoritmilor de calculator pentru a căuta conexiuni între multe persoane diferite, ceea ce ar fi necesitat mii de ore pentru oameni.

Van den Bergh a fost membru al Consiliului Evreiesc din Amsterdam, un membru obligat să pună în aplicare politica nazistă în zonele evreiești. Acesta a fost desființat în 1943, iar membrii săi au fost trimiși în lagăre de concentrare.

Dar echipa a descoperit că van den Bergh nu a fost trimis într-un lagăr, ci locuia în Amsterdam, așa cum era normal la acea vreme. De asemenea, s-a sugerat că un membru al Consiliului Evreiesc ar fi furnizat informații naziștilor, notează AlephNews.

„Când van den Bergh a pierdut toată seria de protecții care îl scuteau de a fi trimis în lagăre, a trebuit să le furnizeze ceva valoros naziștilor cu care a avut contact, pentru ca el și soția sa să rămână în siguranță la acea vreme”, a declarat fostul agent FBI Vince Pankoke pentru CBS 60 Minutes.

Tatăi Annei Frank ar fi știut cine i-a trădat

Echipa a declarat că s-a luptat cu revelația că o altă persoană evreică a fost probabil trădătorul. Dar a găsit, de asemenea, dovezi care sugerează că Otto Frank, tatăl Annei, ar fi putut ști el însuși acest lucru și a ținut secret.

În dosarele unui anchetator anterior, aceștia au găsit o copie a unui bilet anonim trimis lui Otto Frank în care Arnold van den Bergh era identificat ca fiind trădătorul său.

Dl Pankoke a declarat pentru 60 Minutes că este posibil ca antisemitismul să fi fost motivul pentru care această notă nu a fost niciodată făcută publică.

„Poate că a simțit că dacă aduc din nou acest lucru în discuție… nu va face decât să alimenteze și mai mult focul”, a spus el.

„Dar trebuie să ținem cont de faptul că van den Bergh era evreu a însemnat doar că a fost pus de naziști într-o poziție nesustenabilă de a face ceva pentru a-și salva viața.”

Ziarul olandez de Volkskrant relatează că van den Bergh a murit în 1950.

Într-o declarație, muzeul Casei Anne Frank s-a declarat „impresionat” de concluziile echipei de investigație.

Directorul său executiv, Ronald Leopold, a adăugat că noile cercetări au „generat noi informații importante și o ipoteză fascinantă care merită cercetări suplimentare”.

Muzeul a declarat că nu a fost implicat direct în investigație, dar că a împărtășit arhivele și muzeul său cu echipa.

Noutăţile partenerilor

comentarii: