image
Sursa foto: AP

Europa, o destinaţie mai puțin convenabilă pentru Plahotniuc; De ce șeful PD are firme în Emirate şi Samoa // EXPERȚI

Unele dintre firmele şefului PD sunt înregistrate în Emiratele Arabe Unite tocmai pentru că în acest stat nu se pun prea multe întrebări despre proveniența banilor.

Astfel au comentat invitaţii emisiunii „Ora Expertizei” informaţiile din declaraţia de avere a lui Vladimir Plahotniuc, din care se vede că el a devenit acţionar la două firme noi - una înscrisă în Abu Dhabi, iar alta - în insulele Samoa.

Analistul politic Victor Ciobanu consideră că Europa ar fi devenit o destinaţie mai puțin convenabilă pentru Plahotniuc şi firmele sale. Astfel, el se refugiază în acele jurisdicţii unde nu va fi întrebat despre provenienţa banilor.

Totodată, Victor Ciobanu a remarcat că ar fi bine ca în declaraţiile de avere ale politicienilor să fie incluse nu doar informaţii despre venituri şi cheltuieli, dar şi despre sumele plătite la bugetul de stat.

Vorbind despre zonele offshore, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari a remarcat că în acest şir al evenimentelor se înscrie perfect „legea amnistiei fiscale” şi programul privind acordarea cetățeniei moldoveneşti contra investițiilor.

El susține că ar fi vorba despre o schemă de legalizare a banilor furați din bănci, dar şi despre crearea unor condiţii pentru ca anumite persoane din statele arabe să cumpere terenuri agricole din Republica Moldova.

L-am sunat pe Vladimir Plahotniuc pentru a afla de la el un răspuns la acuzaţiile aduse de invitaţii emisiunii „Ora expertizei”, dar șeful PD nu ne-a răspuns la apeluri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: