image
Sursa foto: poză simbol

Sunt dependenți moldovenii de jocurile de noroc? Ce arată ultimul sondaj realizat de iData

Primul sondaj de opinie despre jocuri de noroc, realizat de iData, arată că 82,6 la sută dintre moldoveni nu au participat la jocurile de noroc, pe când 1,8% din participanții la studiu sunt tentați și își încearcă norocul, 6% o fac mai rar de o dată pe lună, iar 6,4% nu au jucat deloc în ultimele trei luni. Totodată, potrivit studiului, aproape 95% dintre persoanele intervievate nu se consideră dependente de jocuri de noroc, iar 2% cred că sunt afectate de dependență.

iDataiData

Potrivit sondajului 82,6 la sută din respondenți nu participă deloc la jocuri de noroc de tipul loteriilor sau pariurilor sportive, pe când 6,4% nu au participat deloc în ultimele 3 luni, 6% - mai rar decât lunar, iar 0,5% participă de 3-4 ori săptămânal și zilnic 0.0%.

iDataiData

Sondajul mai arată că fiecare al patrulea moldovean care participă la jocuri de noroc este gata să plătească pentru asta mai mult de 100 de lei. Puțin peste 5% sunt gată să se despartă cu sume de la 100 la 1000 de lei pentru joc, cei mai mulți (3,9) optând pentru intervalul 101-500 de lei.

iDataiData

Respondenții spun că participă la jocuri de noroc pentru câștiguri, iar 20 la sută o fac pentru distracție și relaxare, iar fiecare al patrulea intervievat - pentru dorința de senzații tari și adrenalină.

iDataiData
iDataiData

Respondenții (8,1%) mai spun că i-ar tenta să își încerce norocul din publicititatea TV sau online, în timp ce majoritatea - aproape 78% spun că nimic nu îi poate determina.

iDataiData

21,1% dintre cei chestionați spun că rezultatele pariurilor sportive și loteriilor trebuie făcute publice, pentru a asigura mai multă transparență, pe când 19,2% nu văd sensul prezentării publice a acestor rezultate. În continuare, fiecare al doilea respondent nu are o părere la acest subiect sau nu a vrut să răspundă.

iDataiData

Potrivit sudiului, aproape 95% dintre persoanele intervievate nu se consideră dependente de jocuri de noroc, iar 2% cred că sunt afectate de dependență.

iDataiData

Sondajul a fost realizat în perioada 1-18 aprilie, pe un eșantion de 1053 de respondenți din 342 de localități. Marja de eroare este de +-3%. Studiul a fost efectuat la inițiativa ONG „Legal Business Monitor”.

Amintim că publicitatea la jocurile de noroc a fost interzisă prin lege. Autorul proiecului, Dumitru Alaiba, deputat din partea Fracțiunii PAS, a menționat că jocurile de noroc sunt catalogate de specialiști drept boală psihică, dependență, care distruge familii, astfel că unii oameni dependenți de aceste jocuri duc ultimii bani din casă la cazinouri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: