image
Sursa foto: jc.md

BNS va revizui populația tuturor localităților din RM și, pentru prima dată, va estima migrația pe fiecare raion în parte

Biroul Național de Statistică (BNS) a dat start unui nou proiect de modernizare a colectării și producerii datelor statistice despre populație. Proiectul cu o durată de doi ani este susținut de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și își propune să revizuiască numărul populației pe vârste și sexe, cu aplicarea definiției internaționale de “reședință obișnuită1”, pentru perioada 2014‑2019 din fiecare localitate.

De asemenea, BNS va estima migrația internă și migrația internațională la nivel teritorial, în baza datelor Agenției Servicii Publice despre schimbarea domiciliului și în baza traversărilor frontierei de stat de către persoanele fizice, oferite de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

În luna iulie 2019, BNS a prezentat numărul revizuit al populației Republicii Moldova pentru perioada 2014-2018 (date provizorii pentru 2018), inclusiv datele despre migrația internațională la nivel național. Astfel, pentru anul 2018, numărul populației cu reședință obișnuită în țară a constituit 2,68 milioane de persoane, iar migrația netă internațională a constituit minus 48,6 mii persoane.

Pe lângă aceasta, BNS va beneficia de suport tehnic în modernizarea infrastructurii și echipamentului electronic utilizat pentru modalități noi de colectare și procesare a datelor. Proiectul, în valoare de 566 620 USD, care se desfășoară în perioada decembrie 2019-decembrie 2021, va spori dezvoltarea instituțională a BNS, în baza Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Statistic Național 2020 și va îmbunătăți capacitățile BNS de a produce și disemina date demografice calitative, conforme cu standardele internaționale și în timp util.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: