image
Sursa foto: jurnal.md

Domnica Manole: „Mi s-au întâmplat lucruri stranii, simt pericol”; Primul președinte CC cu pază de stat în istoria RM

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova după independență, președintele Curții Constituționale beneficiază de pază de stat. „Și contextul social-politic este unul cu totul diferit de perioadele anterioare”, spune Domnica Manole, explicând că a solicitat serviciile Serviciului Protecție și Pază de Stat pentru că se simte în pericol.

„Trecem printr-o perioadă în care societatea este divizată, iar declarațiile unor politicieni pot influența negativ și determina pe unii adepți de-ai lor să recurgă la acțiuni extreme. Astfel, urmare a actelor pronunțate în ultima perioadă de CC, practic după fiecare din acestea, mai multe persoane au lansat atacuri virulente și au făcut presiuni asupra CC, instituție pe care o conduc. Simt o stare de pericol și nesiguranță, atât în plan personal, cât și profesional, inclusiv în ceea ce ține de activitatea mea care urmează. În plus, oferirea protecției președintelui CC nu este o practică nouă în statele europene. În România, de exemplu, președintele CC beneficiază permanent de protecție de stat, la fel ca șeful statului, președinții Senatului și Camerei Deputaților, primul-ministru, procurorul general, etc”, a declarat Domnica Manole, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Președintele CC a vorbit și despre alerta cu bombă la Curtea Constituțională, pe 15 aprilie, ziua în care CC a pronunțat avizul privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului, alertă despre care Curtea a informat peste aproape o săptămână.

„În seara zilei de 15 aprilie, aproximativ la ora 21.35, Serviciul Unic „112” a înregistrat o alertă cu bombă în sediul Curții Constituționale. La fața locului s-au deplasat serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, care, după efectuarea verificărilor, nu au depistat substanțe sau obiecte explozive”, a precizat președintele Curții Constituționale.

Domnica Manole a mai spus că există mai multe „chestiuni dubioase” care i s-au întâmplat în ultima perioadă.

„Pe data de 15 aprilie curent, am observat persoane suspecte în preajma domiciliului meu, pe care le-am mai observat anterior și care nu locuiesc acolo. De asemenea, pe 16 aprilie, am fost șicanată în trafic de câteva ori, lucru care nu mi s-a mai întâmplat în trecut. În aceeași ordine de idei, vă informez că mi s-au mai întâmplat unele lucruri care mi s-au părut stranii, dar despre care nu pot să vă vorbesc acum. Judecătorii CC nu se află în cea mai plăcută situație. După discuțiile purtate cu ei, unii resimt presiuni în spațiul public. În cazul în care acestea vor persista și inclusiv în cazul în care o vor impune circumstanțele, Secretariatul CC va sesiza organele competente”, a punctat Domnica Manole.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: