image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Președintele Gitanas Nauseda: „Lituania rămâne o susținătoare a parcursului european al RM”

Provocările cu care se confruntă Republica Moldova pe plan intern și extern, inclusiv provocările din regiune, agenda de reforme a țării și agenda europeană a Republicii Moldova, sunt câteva dintre subiectele care au fost discutate de președintele Maia Sandu în cadrul întrevederii sale cu președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, aflat într-o vizită oficială în RM.

„Lituania a fost dintotdeauna o susținătoare a agendei de reforme democratice în țara noastră. Dovadă sunt și cele 137 de proiecte și programe de asistență tehnică în diverse domenii, finanțate din taxele cetățenilor lituanieni și realizate în Republica Moldova, în ultimii 12 ani. În același timp, Lituania a sprijinit mereu parcursul european al Republicii Moldova. Afirm cu certitudine că sunteți aliatul nostru de încredere la Bruxelles, atât în ceea ce privește colaborarea în contextul Parteneriatului Estic cât și în dialogul nostru direct cu instituțiile europene”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu omologul său lituanian.

Președintele a mai adăugat că RM mizează în continuare pe sprijinul Lituaniei pentru Agenda de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, și pentru consolidarea cooperării în cadrul Parteneriatului Estic.

Gitanas Nauseda, a reiterat că Lituania a fost și rămâne o susținătoarea a parcursului european al RM și a reformelor democratice implementate în RM.

„Economia Lituaniei nu cedează cu nimic în fața țărilor dezvoltate, nivelul de viață constituie 85% față de media europeană. Este o dovadă a faptului că posibilitatea  de a fi membru al Uniunii Europene oferă multe oportunități”, a declarat președintele lituanian precizând că că după aderarea țării sale la Uniunea Europeană, nivelul de trai al cetățenilor a crescut de câteva ori.

La rândul său, Maia Sandu a declarat că experiența Lituaniei de transformare democratică și economică profundă rămâne un exemplu elocvent de bune practici pentru Republica Moldova.

„Totodată, ne dorim să continuăm colaborarea în domeniul securității și apărării, mai ales apărării de riscuri hibride și combaterea dezinformării, unde experiența Lituaniei ne poate fi foarte utilă”, a mai spus președintele.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: