image
Sursa foto: jurnal.md

Problema numărului secțiilor de votare în Diasporă: Ședința de la Curtea de Apel Chișinău, întreruptă până mâine // UPDATE

UPDATE 15:07 // Ședința de la Curtea de Apel Chișinău va continua mâine la ora 9:00.

UPDATE 15:00 // Cererea de recuzare a judecătorului Veronica Negru a fost respinsă, dar Platforma DA a depus o nouă cerere de recuzare a magistratei.

UPDATE 13:45 // Platforma DA a depus o nouă cerere de recuzare, de data aceasta a judecătoarei Veronica Negru, care a înlocuit-o pe Ecaterina Palanciuc în completul de judecători. Avocații au invocat existența unei plângeri depusă de formațiune la CSM privind anumite abateri disciplinare pe care le-ar fi comis Veronica Negru, dar și pentru faptul că s-a pronunțat în cauza privind secțiile de votare în Transnistria.

Ședința a fost întreruptă până la 14:30.

UPDATE 12:21 // Cererea privind recuzarea judecătorului Anatol Minciună, depusă de avocatul PACE, a fost respinsă.

__________

Judecătoarea Ecaterina Palanciuc a fost recuzată din procesul de la Curtea de Apel Chișinău privind numărul secțiilor de votare care vor fi deschise la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Palanciuc a fost înlăturată din proces la insistența Platformei DA. S-a întâmplat după ce mai multe cereri de recuzare depuse la primele ședințe în acest dosar au fost respinse

„Noi am insistat pe excluderea din completul de judecători, pe o speță vizând democrația, drepturile și și libertățile cetățenilor de a alege, judecătorul care în mod criminal a deciz invalidarea alegerilor din 2018. De fiecare dată, solicitările noastre de recuzare a judecătoarei Palanciuc nimereau la același complet de judecători. Astăzi, un alt complet de judecători a examinat cererea noastră de recuzare în care am invocat acest aspect al arbitrariului în actul de justiție făcut de doamna Palanciuc. Ne bucurăm că astăzi i-am ciuruit și sunt sigur că o vom face până la capăt în interesul cetățenilor noștri din Diasporă”, a declarat președintele Platformei DA, Andrei Năstase.

El a îndemnat forțele politice să facă front comun pentru ca concetățenilor noștri stabiliți peste hotare să li se facă dreptate.

Amintim că, în urma deciziei CEC, la Curtea de Apel Chișinău s-au adresat cu sesizări Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Blocul electoral „Renato Usatâi”, Partidul Unității Naționale și AUR. Formațiunile cer ca la alegerile din 11 iulie, în diasporă să fie 190 de secții, nu 146, cum a decis Comisia Electorală Centrală.

De asemenea, Avocatul Poporului a depus o cerere de intervenire în proces pentru depunerea concluziilor în acțiunea de contestare a deciziei CEC privind constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

În concluzia depusă Avocatul Poporului recomandă mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a celui de buletine de vot, în scopul acoperirii în deplin volum al solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova și creării condițiilor optime pentru realizarea dreptului la vot fiecărui cetățean.

Noutăţile partenerilor

comentarii: