image
Sursa foto: captură

Opinii: „Rezoluția Parlamentului European, o pedeapsă pentru guvernarea RM și un semn de încurajare pentru popor”

Rezoluția adoptată de către Parlamentul European este una de pedepsire a guvernării de la Chișinău, nu a cetățenilor Republicii Moldova. Decizia din 5 iulie a fost un semnal de încurajare a poporului, dar și o reacție de așteptat în contextul în care condițiile acordării tranșei de bani erau cunoscute demult și nu au fost îndeplinite. Sunt câteva opinii exprimate la talk-show-ul "Cabinetul din umbră" de la Jurnal TV, unde s-a discutat despre importanța documentului votat la Strasbourg.

„Am asistat la o realitate în care parlamentarii europeni sunt profund nemulțumiți de ce se întâmplă în Republica Moldova și au transmis printr-o rezoluție votul de blam. Acest vot de blam afectează dialogul politic și nu este vorba numai de bani. Este vorba de felul în care suntem priviți, de încrederea pe care un Guvern îl generează la Bruxelles și în toate instituțiile relevante”, a declarat Igor Munteanu, director executiv al IDIS „Viitorul”.

„Nu e vorba de suma care derivă de aici, dar de acest rechizitoriu care spune niște lucruri foarte simple. În primul rând, enumeră toate condiționările care nu au fost respectate și angajamentele care le-au ignorat cu desăvârșire. Toate acestea fiind făcute foarte conștient, este absolut clar că nu puteau să conducă decât de acum la o revoltă aproape”, a spus scriitorul și jurnalistul Mircea V. Ciobanu.

„Domnul Plahotniuc este într-adevăr un dictator personal, el conduce personal statul Republica Moldova și în mod netransparent, neconstituțional. Un grup mic de persoane în frunte cu domnul Plahotniuc controlează ilegal instituțiile statului și folosesc statul în propriul interes. Așa spune negru pe alb rezoluția Parlamentului European. Este un mare pas înainte. Nu numai că descrie corect realitatea politică de pe teren, Parlamentul European practic a emis o judecată din domeniul științelor politice, despre „statul capturat”, folosind acest termen. Foarte important. Dar paradoxul este că domnul Plahotniuc controlează statul, dar nu populația. Controlează instituțiile, dar nu controlează electoratul”, a precizat analist politic al Fundației Jamestown Vladimir Socor.

„Acum într-adevăr Republica Moldova se transformă ușor, ușor, într-o dictatură. Este salutabilă această luare de poziție, este bine că a veni în al douăsprezecelea ceas, dar Uniunea Europeană nu trebuie să se oprească aici”, a menționat jurnalistul Alex Cozer.

„Probabil că lucrul cel mai important care trebuie să îl luăm în considerare este că practic rezoluția spune că Partidul Democrat aflat la guvernare este o putere impostoare pentru că își asumă în continuare imaginea de promotor al Uniunii Europene atunci când nu este și lunga listă de derapaje democratice arată că de fapt nu are nimic în comun cu integrarea europeană și cu Uniunea Europeană. Uniunea Europeană, Parlamentul European se distanțează de această putere”, a adăugat Igor Munteanu.

„Este un semn de încurajare pentru că degeaba spune lumea că au pedepsit Republica Moldova, au pedepsit guvernarea Republicii Moldova și a fost un semn absolut evident de încurajare a poporului Republicii Moldova. Să fie clar: Europa, Uniunea Europeană nu mai mizează pe această guvernare. Îmi pare important acest semn care a fost transmis de Parlamentul European, că avem o șansă, dar cu condiția că cei care astăzi guvernează trebuie să plece”, a adăugat Mircea V. Ciobanu.

„Eu cred că această rezoluție aduce de fapt optimism, în primul rând pentru că există o încredere transmisă liderilor unor partide care ar putea să reprezinte o alternativă, o poziție veritabilă. Cel mai important lucru în următoarele luni de zile va fi presiune imensă asupra instituțiilor statului, pe cum se cheltuie banii, pe administrație centrală, pe justiție, pe schimbarea judecătorilor corupți din sistem, pe lustrație, pe investigația fraudelor bancare, etcetera. Doar în aceste condiții cred că putem egala scorurile și doar prin participarea la alegeri putem să creăm această alternativă”, a mai spus Igor Munteanu.

Șeful PD nu a răspuns la telefon pentru o reacție. Anterior, Vladimir Plahotniuc a declarat că rezoluția Parlamentului European este incorectă, îndreptată împotriva cetățenilor moldoveni și că guvernarea pe care o reprezintă nu va mai avea drept prioritate unele acorduri internaţionale, aşa cum a fost până în prezent. Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită în fiecare zi de joi, la ora 20:00.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: