image
Sursa foto: jurnal.md

Ex-ambasador la ONU: Actuala guvernare continuă politica cedărilor unilaterale în raport cu Federația Rusă

Nu se știe ce negocieri au avut actualele autorități cu Federația Rusă, dar putem deduce din informația publica pe care o avem la momentul actual, că politica cedărilor unilaterale continuă și ar putea lovi inclusiv în PAS. Opinia aparține fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan și vine după discursul rostit de președintele Maia Sandu la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Potrivit fostului ambasador, la tema reatragerii armatei ruse de ocupație de pe teritoriul RM, în discursul său președintele a făcut o referință generală la prevederile neutralității din constituția Republicii Moldova, care interzic staționarea unor trupe străine pe teritoriul R. Moldova.

„Totuși, tocmai Federația Rusă, a insistat istoric ca Republica Moldova să-și declare neutralitatea și să o întărească, fără să ofere Republicii Moldova nimic în schimb... Dna Președinte de asemenea a menționat prevederile dreptului internațional, însă nu a făcut referință la rezoluția ONU la tema retragerii trupelor ruse. Rezoluția nu este document juridic, însă este o pârghie de presiune, incomodă pentru Kremlin. Cu toate deficiențele sale, totuși, anterior eu sugeram că menționarea necesității respectării rezoluției și necesitatea aducerii ei la zi, ar fi creat parghii de negocieri ulterioare cu Federația Rusă”, spune Vlad Lupan într-o postare pe facebook.

Expertul a mai adăugat că după vizita trimisului special rus, Dmitri Kozak, guvernul PAS a solicitat prelungirea termenului de circulație a transportului transnistrean fără plăcuțele de înmatriculare neutre, deși aceasta ar favoriza exportul mărfurilor transnistrene cu investiții ruse.

De asemena guvernul actual continua să transmită mesaje, care evită să supere Federația Rusă, care a reacționat cu organizarea alegerilor în raioanele de est ale Republicii Moldova, în ciuda obiecțiilor Chișinăului.

„Deci, pe moment, suntem într-o aparentă pierdere. Nu cunoaștem ce negocieri și schimburi au avut autoritățile actuale cu Federația Rusă, dar constatăm că, din informația publica, de care dispunem pe moment continuă politica cedărlor unilaterale, care pot lovi în PAS. Sperăm să aflăm mai multe dacă asemeneea aranajamente există și ce beneficii ar putea avea și Republica Moldova, nu doar Federația Rusă din ele”, a punctat fostul ambasador.

Acesta a amintit că toate guvernele RM au crezut ca au anumite „ferestre de oportunitate” în relația cu Rusia, dar până și președintele Vladimir Voronin a trebuit să-și protejeze „spatele” după ce Moscova a dorit să-i impună un memorandum Kozak. „Cine uită istoria riscă să o repete”, a conchis fostul ambasador.

Noutăţile partenerilor

comentarii: