image
Sursa foto: oldcimislia.com

Astăzi se împlinesc 11 ani de la trecerea în neființă a marelui poet Grigore Vieru

Astăzi, 18 ianuarie, se împlinesc 11 ani de la trecerea în neființă a marelui poet basarabean, Grigore Vieru. Poetul a decedat pe 18 ianurie 2009, în urma unui grav accident rutier.

O slujbă de pomenire a poetului va fi oficiată la Cimitirul Central de pe strada Armenească.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta. Poetul care a slăvit în versuri Partia, Mama și Limba a primit în 1988 cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen, dar și a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Câteva școli din țară, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași poartă numele lui Grigore Vieru. Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naștere, pe Aleea Clasicilor din capitală a fost instalat bustul poetului.

Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 în cimitirul de pe strada Armenească din capitală. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni, diviziile lui Grigore Vieru, cum le-a denumit profesorul Dan Dungaciu într-un articol. „Chișinăul nu mai cunoscuse funeralii de asemenea proporții de la înmormântarea soților Doina și Ion Aldea Teodorovici.

Amintim că poetul a decedat în urma unui teribil accident. Automobilul, în care se afla, s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate plasat în mijlocul şoselei, în regiunea comunei Dănceni, raionul Ialoveni.

Vieru se întorcea din sudul Republicii Moldova, unde participase, la Cahul, la un concert omagial consacrat lui Mihai Eminescu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: