image
Sursa foto: Jurnal.md

Moldovagaz solicită ANRE să crească tariful la gazele naturale cu 45%; Prețul unui metru cub ar urma să constituie 26,52 lei

Moldovagaz solicită conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să aprobe noile majorări la prețul gazelor naturale. Astfel, compania insistă pe creșterea cu 45% a prețului gazelor livrate spre consumatorii finali și aplicarea noilor tarife începând cu data de 1 iulie.

În cazul în care ANRE va admite noile tarife propuse de Moldovagaz, cetățenii vor urma să scoată din buzunar cu opt lei mai mult pentru un metru cub de gaze naturale, ceea ce înseamnă 23,57 lei, fără TVA. Cu TVA, prețul pentru consumatorii finali ar urma să constituie 26,52 lei.

Moldovagaz își justifică solicitarea, invocând „surse financiare insufieciente” și pierderi pe care le are compania și care au crescut în luna iunie din cauza prețului mai mic aprobat de ANRE, în ciuda tarifului propus de Moldovagaz în luna mai.

„Prețurile reglementate aprobate din 01.06.2022 generează formarea pierderilor de TVA, rezultată ca TVA din importarea gazelor naturale și cel încasat de la consumatori. Este de menționat că din cauza lipsei surselor financiare suficiente, SA Moldovagaz a generat acumularea datoriilor față de Bugetul de Stat, la data de 20.06.2022, pe perioada aprilie-mai în valoarea de 117,0 mil. lei, aferente achitării TVA din importul gazelor naturale”, se arată în solicitare.

Noua majorare propusă de Moldovagaz vine în contextul în care, luna trecută, prețul pentru gazele naturale a fost deja majorat la 18, 62 lei cu TVA inclus, la fel, în urma unei solicitări a Moldovagaz. Și deși inițial, directorul companiei, Vadim Ceban, insista pe stabilirea unui preț de 24 lei pentru un metru cub de gaze livrat consumatorilor finali, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat la 31 mai tariful de 18,62 lei, tarif care se aplică din 1 iunie a anului curent.

Noutăţile partenerilor

comentarii: