image
Sursa foto: jurnal.md

Părinții cer redeschiderea grădinițelor; Autoritățile strâng din umeri

Timp de o zi peste 1.800 de părinți au semnat o petiție prin care cer autorităților redeschiderea instituțiilor preșcolare. Premierul Ion Chicu susține că acest lucru nu este posibil deocamdată, iar șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună menționează că în caz de infecție a unui copil în una din instituții, părinții vor da vina tot pe autorități.

Asociația obștească (AO) Părinți Solidari a inițiat o petiție publică adresată premierului Ion Chicu, ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, ministrului Educației, Igor Șarov, dar și Avocatului Copilului, Maia Bănărescu, prin care solicită redeschiderea instituțiilor preșcolare. Până la această oră petiția a fost semnată de peste 1.800 de părinți din întreaga republică. Părinții cer autorităților pe lângă redeschiderea grădinițelor, acordarea unei indemnizații de cel puțin 50% din salariu pentru părinții cu copii de vârstă preșcolară, pe toată perioada nefuncționării grădinițelor. La fel, păstrarea locului de muncă pentru părinții cu copii de vârstă preșcolară, în condițiile nefuncționării grădinițelor, precum și acordarea unui ajutor financiar echivalent cu coșul minim de consum pentru părinții cu preșcolari, care și-au pierdut locul de muncă, pentru toată perioada stării de urgență.

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună menționează că redeschiderea grădinițelor nu este posibilă deocamdată.

Prematuritatea vine de la tendința procesului epidemic, înregistrarea numărului de cazuri, indicatorii de incidență mortalitate, fatalitate și a cazurilor grave. Vreau ca părinții să înțeleagă că, dacă vom relua activitatea unei grădinițe și acolo vom introduce un caz de infecție, acest fapt nu o să-l ierte nimeni, mai ales părinții care insistă să fie redeschise. Trebuie să avem destulă maturitate și responsabilitate”, punctează Furtună.

Premierul Ion Chicu a declarat într-o emisiune la un post privat că instituțiile preșcolare își vor relua activitatea atunci când riscul de infectare va fi practic zero.

Grădinițele, ca și ale obiective importante, se vor redeschide atunci când riscul infectării va fi minim sau zero. Decizia și propunerea de a redeschide grădinițele sau alte instituții, se aprobă la recomandarea medicilor specialiști epidemiologi. Noi de fiecare dată coordonăm cu specialiștii de la OMS”, a declarat Ion Chicu.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 7.725 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus. Din numărul total de infectați, 51 sunt copii care sunt internați în spitale.

Petiția poate fi semnată aici:

Noutăţile partenerilor

comentarii: