image
Sursa foto: Jurnal.md

Gazprom reduce din nou cantitatea de gaze naturale livrate Republicii Moldova

Gazprom va reduce cantitatea de gaze naturale livrată în Republica Moldova cu 56,5 la sută începând cu 1 decembrie.

Despre aceasta a anunțat secretarul de stat al Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan.

Potrivit oficialului, la licitația de rezervare a capacității lunare de transport al gazelor naturale desfășurată ieri 21 noiembrie 2022 de către Оператор ГТС України la punctele de interconectare dintre Ucraina și Republica Moldova PI Grebeniki și PI Oleksiivka nu au fost rezervate capacități adiționale de transport.

La moment, SAP „Gazprom” are rezervate doar capacități anuale ferme zilnice la Оператор ГТС України pentru perioada Octombrie 2022 - Septembrie 2023 în valoare de 5,7 mil. m³/zi, din care pentru PI Oleksiivka - 1,2 mil. m³/zi și pentru PI Grebeniki - 4,5 mil. m³/zi.

„Actualmente capacitățile de transport utilizate sunt cele rezervate la licitația anuală. Astfel, începând cu 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la SAP „Gazprom” către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5% în luna decembrie 2022 reieșind din volumul de gaze naturale coordonat de SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” pentru luna decembrie conform Contractului de furnizare a gazelor naturale (189 mil. m³ - malul drept și 217 mil. m³ - malul stâng)”, a precizat Borosan.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că va veni în curând cu o reacție.

Amintim că, de la 1 octombrie, Gazprom a redus cantitatea de gaze livrată în Republica Moldova cu 30%, invocând probleme tehnice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: