image
Sursa foto: aboalarm.de

Fără roaming între RM și România doar pentru o zi - 1 decembrie; Surse: „Ar putea fi eliminat în ajunul alegerilor”

Eliminarea tarifelor pentru roaming între Republica Moldova și România rămâne în ceață. Acestea vor fi eliminate doar pentru o singură zi, pe 1 decembrie, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Când se va renunța definitiv însă la tarifele de roaming nu se știe.

Premierul Pavel Filip și premierul României, Viorica Dăncilă, care au făcut astăzi declarații după ședința comună a celor două guverne, au vorbit în termeni vagi despre acest lucru.

„Republica Moldova și România se angajează reciproc să pregătească în perioada imediat următoare Tratatul care va fi încheiat în vederea eliminării tarifelor de roaming între cele două țări”, au declarat cei doi premieri, fără a sufla o vorbă despre vreun termen aproximativ când s-ar putea întâmpla acest lucru.

De cealaltă parte, jurnalistul Vitalie Cojocari, de la București, afirmă că deține informații din surse sigure că oeratorii români sunt gata să renunțe la tarifele de roaming în orice moment și că cei care se opun sunt operatorii din Republica Moldova.

„Știți cine este cel mai greu de convins? Nicidecum vreo companie privată. Ci chiar Moldtelecom, companie de stat din Republica Moldova. La mijloc sunt foarte mulți bani. Sunt oligarhi din Chișinău, care câștigă mulți bani dintr-o taxa pe care Moldtelecom o plătește unei terțe părți din Elveția prin care trec toate apelurile străine spre Moldova. În România, de exemplu, nu se întâmplă așa. Totul este bine reglementat. Așadar, din păcate, roamingul nu va dispărea peste noapte, cum ne-am dori noi. Sursele mele îmi spun că dacă Md va ceda, acest lucru se va întâmpla abia anul viitor, prin Februarie, când în Republica Moldova sunt alegeri parlamentare, ci nu pe 1 Decembrie pentru a celebra centenarul Marii Uniri. Am vorbit și cu reprezentanți ai autorității care reglementează telecomunicațiile în Moldova. Ei susțin că lucrurile sunt complicate, că nu e ușor. Nu mi-au suflat însă o vorbă despre Moldtelecom și alte impedimente care ar veni de acolo”, scrie jurnalistul.

Compania Moldtelecom nu a comentat deocamdată în niciun fel situația.

Menționăm că, odată cu intrarea în vigoare a acordului interguvernamental, cetățenii din ambele țări, care călătoresc ocazional în statul vecin, vor avea acces la serviciile de roaming pentru apeluri și SMS la tarife naționale, iar tariful pentru navigarea pe internet va fi micșorat etapizat până în anul 2022, conform procedurilor stabilite la nivel european.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: