image
Sursa foto: AP

SUA cere României extrădarea unui moldovean deținut la Iași, care riscă 20 de ani de închisoare în State

Visul american s-a transformat într-un coşmar pentru un cetăţean din Republica Moldova. Aflat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Iaşi, bărbatul aşteaptă sentinţa judecătorilor ieşeni în procesul în care se cere arestarea sa preventivă, pentru a putea fi extrădat în SUA, unde urmează să fie judecat pentru fapte care i-ar putea aduce şi o sentinţă de 20 de ani de închisoare.

Este vorba despre cetăţeanul moldovean Serghei Tomuz, care ar urma să fie judecată în SUA pentru spălare de bani, conspiraţie la comiterea infracţiunii de spălare de bani, primirea de bunuri furate prin comerţ interstatal şi internaţional şi pentru conspiraţie la transportul bunurilor furate şi primirea de bunuri furate.

Grefierul Tribunalului Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Vest al Statului Carolina a emis un mandat de arestare pe numele său în februarie 2017. Iar pedepsele pentru spălarea de bani nu sunt mici. „Orice persoană declarată vinovată de spălare de bani poate fi condamnată la o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare şi la amenzi de până la 500.000 de dolari sau de două ori valoarea bunurilor implicate în tranzacţie, oricare dintre acestea este mai mare”, se arată pe un site juridic din SUA.

Preşedinta Curţii de Apel Iaşi, Diana Micu-Cheptine, a declarat pentru Ziarul de Iași că mandatul de arestare este emis în februarie 2017 de tribunalul districtual din SUA.

„Ştiţi cum e traseul? O persoană care este condamnată, ca regulă, la noi, este căutată în baza mandatului pe care îl emite judecătorul - ca să execute o pedeapsă sau pentru că e arestat preventiv. Comunică cu cei de la Poliţie, care spun „nu îl găsim!”. Şi atunci se emite o dare în urmărire. Darea asta în urmărire trebuie să parcurgă o anumită perioadă - 6 luni e la noi. Apoi, dacă tot nu este de găsit, se presupune că a părăsit teritoriul. Şi atunci se emit formele internaţionale - Mandatul European în spaţiul UE şi, simultan, cerere de extrădare, pentru că este posibil să fie într-un stat terţ”, a precizat magistrata.

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, Secţia Penală - Biroul Afacerilor Internaţionale a cerut anul trecut, în septembrie, arestarea provizorie a lui Tomuz, în vederea extrădării, iar anul acesta bărbatul a ajuns în centrul de reţinere şi arest preventiv din Iaşi.

„Extrădarea se produce în aproape toate cazurile în felul următor: se emite de către statul care îl caută, pe canalele oficiale din lumea întreagă, un singur document. El are denumiri diferite: notiţă roşie, difuziune, cerere de arestare pentru extrădare. Acolo sunt nişte date scurte, concrete. Îl căutăm pe cetăţeanul cutărică, el are pe teritoriul statului nostru un mandat de arestare şi noi nu-l găsim. Dacă-l găsiţi, vă rugăm să-l reţineţi, pentru că noi urmează să vă trimitem documentele de extrădare. Aşa s-a întâmplat şi aici. Şi atunci problema este de a-l reţine şi de a lua o măsură preventivă până când statul respectiv îţi trimite toată documentaţia necesară pentru extrădare, care e diferită decât acestă notiţă roşie sau difuziune, care e ca în filmele cu cowboy un fel de afiş “Wanted”, o variantă modernă”, a adăugat preşedinta Curţii de Apel.

Din Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv de la Iaşi, Serghei Tomuz încercă pe toate căile să evite extrădarea în SUA - a cerut înlocuirea măsurii de arest preventiv cu controlul judiciar, iar avocatul său a sesizat Curtea Constituţională ca să arate că extrădarea nu ar trebui să aibă loc. Dar, până la decizia Curţii Constituţionale, procesul privind arestarea preventivă în vederea extrădării merge mai departe, a explicat preşedinta Curţii de Apel Iaşi. Iar la final, în funcţie de răspunsul primit de la Curtea Constituţională, Tomuz va fi extrădat sau procesul va fi reluat.

În Republica Moldova, numele Serghei Tomuz apare ca fiind fondator şi administrator a trei firme, toate închise în ultimii doi ani: S.C. TUR-MAGAZIN ELIT S.R.L (în industria de Cercetare-dezvoltare, firmă care a fost închisă cu cinci zile după înregistrarea dosarului de arest preventiv a lui Serghei Tomuz pe rolul Curţii de Apel din Iaşi), P.P. Ziarul TUR GAZETA S.R.L. (în industria de Editare a ziarelor) - firmă închisă în urmă cu un an - În ambele firme, jumătate din acţiuni erau ale lui Tomuz, iar cealaltă jumătate ale unui personaj cu acelaşi nume ca cel al unui deputat din anii ’90 de la Tiraspol, Emelianov Vladimir. A treia firmă, în care Tomuz deţinea 80% din acţiuni şi soţia sa restul de 20%, opera în comerţul cu autovehicule, şi a fost închisă în urmă cu doi ani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: