image
Sursa foto: jurnal.md

„Nu putem spune nici măcar când va fi vaccinată 30 la sută din populația RM; Nimeni nu știe” // DEPUTAȚI

În condițiile în care procesul de vaccinare în Republica Moldova decurge foarte lent, nu se cunoaște aproximativ când va fi vaccinată nici măcar 30 la sută din populație. Între timp, autoritățile au anunțat că ar putea procura 400 de mii de doze de CoronaVac, vaccinul chinezesc produs de Sinovac. Subiectul a fost discutat de către deputați invitați în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Până nu se vaccinează măcar 30 la sută din populație, nu putem vorbi de depășirea crizei Covid-19. Nu putem spune nici măcar când va fi vaccinată 30 la sută din populație. Nimeni nu știe. Noroc de România, că mulți au cetățenie. În tempoul în care este organizată vaccinarea și incertitudinea când o să vină vaccinul, de unde, o să vină gratuit sau trebuie de procurat, de care tip trebuie de procurat. Iată toate această incertitudine contribuie la faptul că noi nu putem spune cu o aproximație de 70-80 la sută când va fi vaccinată măcar 30 la sută din populație. Sper că cu aportul României, dacă totuși va fi pornit cât de cât procesul, poate peste două-trei luni o să avem vaccinată 30 la sută din populație”, a declarat vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, deputat al Platformei DA.

Deputații s-au referit la vaccinul CoronaVac pe care autoritățile moldovene vor să-l cumpere, din bani publici, fără licitație.

„Experții din cadrul Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale sau de la ANSP trebuie să se expună în privința gradului de eficiență. Al doilea aspect ține de procedurile administrative. Este judicioasă cererea de audiere a premierului interimar, pentru că atunci când s-a cerut votarea acestei proceduri simplificate de achiziții, s-a adus garanția că este nevoie de adus vaccinul foarte operativ, etc. Există multe semne de întrebare, acest vaccin nu e omologat de OMS, nu e înregistrat în RM”, a spus deputatul PD Nicolae Ciubuc.

„Multe guverne au comandat vaccinurile încă atunci când era perioada de cercetare. Republica Moldova însă nu a avut noroc de un premier care să meargă să negocieze direct. Nici măcar nu a prevăzut bani în buget. În condițiile în care nu este suficient vaccin la nivel global, ei consieră că vor veni și vor participa la licitație în Republica Moldova. Clar că este absurd, trebuie să te duci să negociezi direct”, a adăugat deputatul PAS Lilian Carp.

„Nu vreau să facem speculații și geopolitică. Dacă vaccinul este bun, omologat, orice vaccin este benefic. (...) Acum o lună în Parlament am examinat această procedură simplificată de procurare a vaccinului. Platforma DA a fost unica formațiune care nu a votat. Atunci am simțit că poate să ducă la niște scheme dubioase. A trecut ceva timp și am aflat că unica variantă pentru RM este să procure acest vaccin. Am analizat situația cu experiența nereușită din unele țări, faptul că nu e omologat la OMS. Au apărut mai multe întrebări dacă această tranzacție este benefică pentru RM. E vorba de 70-80 de milioane de lei banii contribuabili care vor fi alocați pentru acest vaccin cu o reputație nu tocmai strălucită. Sub acest aspect am solicitat audierea premierului interimar Ciocoi”, a menționat Alexandru Slusari.

Precizăm că producătorul chinez este singurul care a dat curs invitației Chișinăului la negocieri directe. Acest ser nu este însă autorizat nici de OMS, nici de autoritatea competentă din Moldova, iar Ministerul Sănătății invocă, în favoarea opțiunii sale, o recomandare a unui comitet de experți.

Noutăţile partenerilor

comentarii: