image
Sursa foto: jurnal.md

Ioniță: Înăsprirea politicii monetare a majorat numărul clienților companiilor de micro-creditare și cămătarilor clandestini

Datoria persoanelor fizice față de bănci și sectorul ne-bancar a ajuns în prima jumătate a anului 2022 la 34,1 miliarde de lei. Creșterea de 2,4 miliarde lei se datorează majorării cu 1,4 miliarde de lei a datoriilor față de bănci și cu 1 miliard de lei față de sectorul ne-bancar reprezentat în cea mai mare parte de companiile de micro-finanțare, se arată într-o analiză a expertului economic al IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Expertul subliniază că anul trecut îndatorarea populației față de sectorul financiar creștea lunar cu 694 e milioane de lei, iar în acest an creșterea este cu 42% mai lentă și constituie doar 403 milioane de lei lunar.

Anul trecut creșterea medie lunară de 694 milioane lei în proporție de 80% era asigurată de sectorul bancar cu o contribuție de 550 milioane e lei. Sectorul ne-bancar, în special companiile de micro-finanțare au avut o contribuție medie lunară de 144 de milioane lei.

În acest an, creditarea persoanelor fizice de către bănci a încetinit de 2,3 ori și crește cu 239 de milioane de lei lunar. În schimb creditarea de către companiile de micro-finanțare înflorește și crește cu 164 de milioane e lei lunar, record istoric absolut pentru companiile de micro-finanțare, subliniază Veaceslav Ioniță. Ponderea lor în totalul creșterii creditelor din acest an pentru persoanele fizice a ajuns la 40% sau de două ori mai mult decât anul trecut.

De fapt înăsprirea politici monetare de către BNM a afectat doar băncile comerciale nu și companiile de micro-finanțare, care din contra se bucură de o creștere fără precedent a portofoliului de credite pentru persoanele fizice.

Veaceslav Ionițăob servă că prin înăsprirea politicii monetare autoritățile au obținut un efect colateral nedorit: persoanele fizice pleacă din bănci spre companii ne-bancare, care oferă banii mult mai scumpi și în condiții mult mai costisitoare pentru persoanele fizice.

Companiile de micro-finanțare având o cerere atât de mare din partea populației, au contractat la rândul lor în prima jumătate de 590 milioane lei credite de la bănci, mai mult decât pentru tot anul 2021.

În esență populația a fost fugărită din bănci la intermediari, care iau credite de la bănci la o dobândă redusă și oferă populației cu o dobândă sporită.

Dar să nu uităm că pe lângă creditarea oficială, noi mai avem și creditarea neobservată de la cămătarii clandestini, observă expertul. În 2021, creditarea de la cămătarii clandestini este de circa 1,4 miliarde lei. Pentru prima jumătate a anului 2020, creditarea de la cămătarii clandestini a ajuns la 1,8 miliarde lei.

Deci înăsprirea politicii monetare are și un efect nedorit: plecarea populației spre companii de finanțare mult mai scumpe, sau și mai rău migrarea spre cămătari, constată Veaceslav Ioniță.

Conform unei cercetări IDIS Viitorul, persoanele fizice au cele mai mici dificultăți de a întoarce împrumuturile contractate de la bănci, fapt ce ne face să afirmăm că băncile sunt cea mai bună soluție de finanțare a necesităților gospodăriilor casnice. În cazul companiilor de micro-finanțare numărul peroanelor care întâmpină dificultăți la întoarcerea împrumuturilor este de două ori mai mare, iar în cazul cămătarilor clandestini, problemele sunt de 4 ori mai mari decât la bănci.

Noutăţile partenerilor

comentarii: